Mango lassi
Mango lassi
Przepis na indyjski koktajl z mango i jogurtu.
Mango lassi przepis na indyjski koktajl z mango i jogurtu. Mango lassi, masala chai indyjska herbata rozgrzewająca (przepis) oraz złote mleko przepis to chyba najbardziej znane indyjskie napoje w Europie. Świeże mango lassi jest bardzo orzeźwiające, kremowe i doskonale łagodzi smak pikantnych posiłków. Mango lassi znajdziesz w menu większości indyjskich restauracji, ale to owocowe lassi możesz z łatwością przygotować w domu z kilku ogólnodostępnych składników. Naszym zdaniem takie domowe mango lassi jest najlepsze. Kremowe mango lassi przygotujesz z jogurtu, mleka i miąższu mango. Możesz podkreślić smak lassi dodając odrobinę mielonego kardamonu lub cynamonu albo kilka kropli wody różanej. Ten indyjski napój z mango i jogurtu podawaj w wysokiej szklance udekorowany zmielonymi pistacjami lub płatkami migdałów.
Indyjskie mango lassi możesz zrobić ze świeżego, bardzo dojrzałego mango albo z pulpy mango z puszki lub z mrożonego mango.
Mango lassi przepis na indyjski koktajl z mango i jogurtu. Oryginalne mango lassi to najbardziej znany indyjski napój w Europie. Świeże mango lassi jest kremowe i bardzo orzeźwiające. Doskonale łagodzi smak pikantnych posiłków.Mango lassi przepis
Do lassi z mango możesz też dodać szczyptę cynamonu albo kilka kropli wody różanej lub kilka nitek szafranu.
- 2-3 bardzo dojrzałe mango lub 1 szklanka miąższu mango z puszki,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki zimnego mleka krowiego lub migdałowego,
- miód lub cukier trzcinowy do smaku,
- dwie duże szczypty mielonego kardamonu lub do smaku,
- opcjonalnie po pół łyżeczki posiekanych pistacji lub płatki migdałów do dekoracji każdej porcji.
Uwagi do przepisu na owocowe lassi z mango
Mango lassi to nasz ulubiony koktajl owocowy, a blender to najczęściej używane urządzenie kuchenne. Robot kuchenny i blender 3w1 Ninja BN800EU ze wszystkich zadań wywiązuje się perfekcyjnie. To wszechstronne i niezastąpione narzędzie w naszej kuchni.Zamiast kardamonu możesz do tego lassi dodać mielony cynamon albo 4-5 nitek szafranu.
Kolor lassi zależy od odmiany mango, której użyjesz. W Indiach najlepsze mango lassi przygotowuje się z odmian Kesar albo Alphonso, ponieważ mają niewłóknisty, soczysty miąższ. Mango Alphonso bywa dostępne w Polsce, rozpoznasz je po złotożółtym kolorze skórki.
Jak zrobić lassi z mango
1. Dobrze schłodzone w lodówce mango umyj i obierz ze skórki. Obkrój nożem miąższ wokół pestki.
2. Do blendera włóż miąższ mango. Dodaj jogurt, mleko, miód (lub cukier) do smaku oraz mielony kardamon i zmiksuj na jednolity gładki koktajl.
3. Przed podaniem lassi należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, zimne i posypane posiekanymi pistacjami lub płatkami migdałów smakuje najlepiej.
4. Jeśli chcesz uzyskać konsystencję bardziej przypominającą koktajl
mleczny, możesz dodać także trochę lodu lub podawać to lassi z kostkami
lodu
Udostępnij przepis na mango lassi
Spodobał Ci się nasz przepis na mango lassi? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest mango lassi
Mango lassi to kremowe lassi o smaku mango. Popularność zdobyło dzięki indyjskim restauracjom serwującym ten koktajl mango na całym świecie. Współcześnie mango lassi jest najbardziej znaną wersją indyjskich lassi. Ma słodko-kwaskowy smak i kremową konsystencję przypominającą smoothie. Doskonale orzeźwia i łagodzi smak pikantnych potraw.
Z jakiego mango zrobić lassi
Do przygotowania lassi z mango możesz użyć świeżych, bardzo dojrzałych owoców mango. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżego mango użyj pulpy mango z puszki lub mrożonej.
Jakie przyprawy dodać do mango lassi
Do lassi z mango możesz dodać szczyptę kardamonu lub cynamonu albo kilka
kropli wody różanej lub kilka nitek szafranu. Dodatkowo podkreślisz smak
tego owocowego lassi posypując każdą porcję drobno posiekanymi pistacjami
albo migdałami w płatkach.
Co to jest lassi
Lassi to indyjski napój, konsystencją przypominający smoothie. Lassi składa się z jogurtu, wody lub mleka, soli i przypraw. Istnieją też wersje na bazie jogurtu, owoców i przypraw, tworzące orzeźwiający napój idealny na ciepłe wiosenne dni i letnie upały. Napój lassi pochodzi z Pendżabu, regionu obejmującego północno-zachodnią część Indii i wschodnią część Pakistanu, a słowo lassi w języku pendżabskim oznacza jogurt zmieszany z wodą. W Europie i na subkontynencie indyjskim coraz większym uznaniem cieszą słodkie lassi na bazie sezonowych owoców, które są nieco podobne do koktajli mlecznych. Lassi tradycyjnie podaje się w glinianym kubku zwanym kulhar.
Ponieważ jogurt został wprowadzony do Indii przez Turków, możliwe jest, że pierwowzorem indyjskiego lassi jest turecki ayran. Tutaj dowiesz się jak zrobić ayran. Podobno indyjskie lassi ma ajurwedyjskie właściwości lecznicze i łagodzi problemy żołądkowe i stres.
Mango lassi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych