Fasola fava
Fasola fava
Dowiedz się co to jest fasola fava i jak ją gotować.
Fasola Fava dowiedz się co to jest fasola fava i jak ją gotować. Fasola fava to nic innego, jak doskonale nam znany bób (po łacinie Vicia faba). Pochodzi ze wschodniej części regionu Morza Śródziemnego, gdzie, według najnowszych badań, była uprawiana już około 10.000 lat p.n.e. Sposób gotowania fasoli fava został opisany nawet w Talmudzie. Współcześnie fasola fava jest popularnym składnikiem w kuchni europejskiej, bliskowschodniej, azjatyckiej, południowoamerykańskiej i afrykańskiej. Świeżą fasolę fava możesz jeść na surowo, gotować lub suszyć. To bardzo uniwersalny dodatek do sałatek, gulaszy, sosów, farszy, przekąsek i nie tylko. Chociaż najbardziej znany w Polsce przepis na libański falafel przyrządza się z ciecierzycy, to głównym składnikiem falafela w stylu egipskim jest właśnie suszona fasola fava.
Popularna na całym świecie nazwa fasoli Fava wywodzi się z języka włoskiego, jednak możesz się też spotkać z określeniem Faba Bean, a w krajach anglojęzycznych z nazwą Broad Bean – Szeroka Fasola.
Możesz nie lubić fasoli fava przygotowanej w taki sposób, jak zrobił to Hannibal Lecter w thrillerze Milczenie owiec, ale z pewnością jest pyszna i dla większości ludzi bardzo zdrowa.Fasola fava to nic innego, jak doskonale nam znany bób. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem, wielu różnorodnych potraw. Przeczytaj z czym łączyć fasolę fava i jak ją ugotować.
Dania i potrawy z bobem – przepisy na fasolę fava
Jeśli nie próbowałaś jeszcze fasoli fava, to wiedz, że ma ona wyjątkowy,
łagodny i lekko orzechowy smak. Suszoną lub świeżą fasolę fava możesz
wykorzystać do przygotowania bardzo wielu, różnorodnych potraw. Świeżą favę
można gotować, smażyć lub gotować na parze albo jeść na surowo. Sprawdza się
jako składnik sałatek lub pesto, a ugotowana al dente dobrze smakuje w
połączeniu z innymi wiosennymi warzywami, takimi jak karczochy i szparagi.
Suszony bób jest często używany do przygotowania zup, gulaszu, past i falafeli
egipskich. Fasola faba jest również mielona na mąkę i może być wykorzystywana
do wyrobów piekarniczych, zup w proszku itp.
Na naszym blogu znajdziesz:
- przepis na bób po libańsku znajdziesz w artykule jak ugotować bób
- przepis na marynowany bób.
Do czego pasje fasola fava
Fava dobrze komponuje się z odważnymi smakami, takimi jak mięta, bazylia, cebula, czosnek i chili oraz z wiosennymi warzywami – dymką, groszkiem i szparagami. Świetnie smakuje w połączeniu ze słonymi serami, takimi jak pecorino, parmezan, feta lub ser kozi.
Fasolę fava możesz także łączyć z wieprzowiną, m.in. z szynką Serrano, chorizo
czy prosciutto. Podsmaż zblanszowane świeże ziarna favy z cebulą lub czosnkiem i
dodaj do makaronu lub przygotuj wiosenne risotto z bobem i szparagami. Fawy są
ważną częścią chińskiej kuchni Syczuanu i stanowią podstawę pasty z fasoli
chili zwanej doubanjiang. Świeże favy można również smażyć.
Suszone
favy je się na całym świecie. W wielu krajach popularne jest danie podobne do
słynnego egipskiego ful medames, czyli duszonych suszonych ziaren z
natką pietruszki, sokiem z cytryny, cebulą i czosnkiem. Ponadto egipski
falafel jest klasycznie wytwarzany z suszonej fasoli fava zamiast z
ciecierzycy. W Chinach i na Bliskim Wschodzie suszona fava są smażona,
doprawiana solą i podawana jako chrupiąca przekąska. Można ją też marynować.
Udostępnij artykuł o fasoli fava
Spodobał Ci się nasz artykuł na temat fasoli fava? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten materiał w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii, jeśli znajdziesz chwilkę zostaw komentarz poniżej.
Co to jest fasola fava?
Bób znany także jako fasola fava (łac. Vicia faba) jest rośliną
strączkową uprawianą i spożywaną na niemal całym świecie. Ma duże zielone
strąki wewnątrz których znajdziesz od trzech do ośmiu ziaren bobu. Bardzo
młody bób, po obraniu z twardej skórki możesz jeść na surowo, starszy i
suszony wymaga gotowania. W zamieszczonym na naszym blogu artykule przeczytasz
Jak ugotować bób
świeży i suszony oraz ile czasu gotować bób.
Jak przygotować favę?
Przed gotowaniem fasolę fava trzeba wyłuskać ze strąków. Najprostszym sposobem
otwarcia strąków jest odłamanie jednego końca i rozcięcie strączka. Każdy
strąk zawiera od trzech do ośmiu ziaren.
Kolejnym etapem jest
blanszowanie. Po wyłuskaniu bobu należy go zblanszować przez 2 minuty we
wrzącej wodzie, a następnie odcedzić i natychmiast ostudzić pod zimną wodą, aby zapobiec
dalszemu gotowaniu.
Kiedy bób jest jeszcze lekko ciepły, rozerwij skórkę
i wyjmij z niej jasnozieloną fasolkę. Jeśli bób jest szczególnie duży,
zewnętrzna skórka może być dość twarda i skórzasta. Jeśli kupisz mrożoną
fasolę fava, to nie musisz je blanszować – po prostu ugotuj, a następnie
zdejmij skórkę.
Skórkę najłatwiej zdejmiesz z jeszcze ciepłych ziaren bobu.
Gotowanie fasoli fava
1. Świeżą fasolę fava opłucz pod zimną bieżącą wodą.
2. Zagotuj wodę, dodaj około pół łyżeczki cukru i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli bób będzie spożywany od razu, możesz też dodać sól.
3. Do gotującej wody wrzuć fasolę fava, czas gotowania znajdziesz poniżej
4. Ugotowany bób natychmiast po wyjęciu z garnka opłucz krótko zimną wodą. Jeszcze ciepły obierz z łupinek.
Jak długo gotować fasolę fava
W zależności od tego, jak świeży mamy bób (czyli fasolę fava), czas jego
gotowania może się znacznie różnić. Im starszy bób kupisz, tym dłużej trzeba
go gotować. Najbardziej czasochłonne jest gotowanie suszonej fasoli fava.
Świeży bób ma delikatny, lekko orzechowy smak, w starym możesz wyczuć nieco
goryczy.
- Młody bób o intensywnie zielonej skórce wystarczy gotować przez 4-5 minut, jeśli ma być al dente,
- bób o blado zielonkawej skórce zazwyczaj jest gotowy już po 10-12 minut,
- starą fasolę fava gotujemy około 20-30 minut
- bób mrożony wymaga około 15-20 minut gotowania,
- suszoną fasolę fava trzeba przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 8-10 godzin. Ugotowanie suszonego, ale namoczonego wcześniej, bobu zajmuje co najmniej godzinę lub nawet więcej czasu. Po ugotowaniu jest smakuje podobnie, jak ciecierzyca.
Czy fasola fava jest zdrowa
Jeśli nie cierpisz na fawizm (alergię genetyczną), bób jest bardzo zdrowym dodatkiem do Twojej diety. Fasola fava jest niezwykle pożywna, a przy tym stosunkowo niskokaloryczna. Ma wysoką zawartość białka, jest też dobrym źródłem żelaza, błonnika, manganu i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B i witaminy K. Bób jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł potasu, który pomaga przeciwdziałać wpływowi sodu na serce i ciśnienie krwi.
Choroba bobowa – fawizm
Bób może być szkodliwy, niewielki odsetek ludzi cierpi na Fawizm – ostrą niedokrwistość hemolityczną, wywołaną spożyciem bobu. Choroba bobowa (fawizm) ma podłoże genetyczne i może spowodować zagrażającą życiu anemię. W Polsce na to schorzenie cierpi 1 na 1000 osób. Ta dziedziczna choroba jest związana z zaburzeniami metabolizmu i reakcją hemolityczną na spożycie m.in. bobu i innych roślin strączkowych, w tym fasolki szparagowej, grochu, soczewicy i ciecierzycy.
Najczęstszymi objawami choroby bobowej są:
- ból głowy,
- gorączka,
- wymioty
- ból brzucha lub lędźwiowego odcinka kręgosłupa,
- żółtaczka,
- ciemne zabarwienie moczu,
- uczucie zmęczenia
Leczenie polega przede wszystkim na przetaczaniu czerwonych krwinek.
Jak przechowywać świeżą fasolę fava
Bardzo młody, świeży bób najlepiej wykorzystać jak najszybciej, nieco starszy można przechowywać w lodówce w perforowanej torbie do pięciu dni. Blanszowaną fasolę fava można, po osuszeniu, zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy. Suszoną favę, bardzo popularną w Grecji i na Bliskim Wschodzie, przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do jednego roku.
Kiedy jest sezon na fasolę fava?
Fasola fava jest warzywem sezonowym, sezon na bób trawa tylko od połowy
czerwca do końca sierpnia, ale w postaci mrożonej można go kupić przez cały
rok. Największymi producentami bobu są Chiny, a za nimi plasują się Etiopia i
Australia
Uwielbiam bób w każdej formie, zimą jem mrożony albo taki prażony też jest pyszny
OdpowiedzUsuń