TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Lody i desery lodowe – czego potrzebujesz, aby serwować je w swojej kawiarni?

Planujesz rozszerzyć ofertę swojej kawiarni czy restauracji o desery lodowe? A może już serwujesz lody – w wafelkach, kubeczkach lub ozdobnych pucharkach, na miejscu lub na wynos, i zastanawiasz się, czy masz pod ręką wszystko, co może usprawnić pracę lokalu? Sprawdź, jakie urządzenia i akcesoria powinny znaleźć się w miejscu serwującym lody. Zapraszamy do lektury artykułu! 

łyżka do lodów

Akcesoria do serwowania: szpatułki, łyżki do lodów i in.

Jeśli twój lokal specjalizuje się w lodach, rozważ zakup profesjonalnej gałkownicy. Jeśli nie, wystarczą ci drobne akcesoria, takie jak: 

Łyżka do lodów 

Łyżka do lodów to niepozorne, a jednak niezbędne akcesorium w procesie serwowania i dekorowania deserów lodowych. Wybór odpowiedniego narzędzia wpływa na efektywność pracy personelu, a także na wygląd deseru. Odpowiednia łyżka do lodów usprawni proces nakładania lodów do pucharków, kubeczków czy wafelków. Do tego zadba o prezencję smakołyku – uzyskasz dzięki niej idealnie kulistą gałkę, która dorówna tej z profesjonalnej gałkownicy. Jeśli szukasz właśnie takich akcesoriów, koniecznie przejrzyj ofertę sklepu Polmarkus

Ważne cechy dobrych łyżek do lodów to: 

  • wytrzymałość – łyżki powinny być wykonane z solidnych materiałów, takich jak stal nierdzewna;
  • wygodna rączka – ergonomiczny uchwyt zapewni komfort oraz powtarzalność nawet przy dłuższym użytkowaniu; 
  • różne rozmiary – kup łyżki w różnych rozmiarach, a będziesz serwować lody w różnych porcjach oraz według swojej wizji. 

Szpatułki do lodów 

Nie lubisz deserów wyglądających… idealnie? W takim wypadku sięgnij po szpatułki. Używa się ich do nakładania, wygładzania i dekorowania deserów lodowych. Jeśli sprzedajesz lody z witrynki, również możesz nakładać je tym akcesorium – uzyskując przy tym nieregularne w kształcie proporcje. 

Oto, na co zwrócić uwagę przy wyborze szpatułek: 

  • elastyczność – powinny być elastyczne, ale nie na tyle, aby uginać się pod ciężarem większej porcji; 
  • materiał – szpatułki silikonowe są elastyczne i łatwe w czyszczeniu, natomiast stalowe wyróżniają się zazwyczaj większą trwałością; 
  • kształt – różne kształty szpatułek (prostokątne, z zaokrąglonymi krawędziami) sprawiają, że skomponujesz i wykończysz deser, jak tylko chcesz. 

Pucharki do lodów 

Pucharki do lodów to arcy ważny element estetyki podania. Dzięki odpowiednim deser będzie komponował się z zastawą dostępną w lokalu, z menu oraz charakterem wnętrza. 

Asortyment sklepów jest w tym aspekcie bardzo bogaty! Dużym powodzeniem cieszą się szklane pucharki – klasyczne i eleganckie, idealne do serwowania bardziej wyszukanych deserów, szczególnie egzemplarze imitujące kryształy. Ale nie tylko – szklane pucharki mogą być również nowoczesne, minimalistyczne, rustykalne itd. 

Pucharki plastikowe są z kolei lekkie i praktyczne. Dlatego często sięgają po nie lokale o dużym ruchu, w których liczy się szybka obsługa. Popularne są także pucharki metalowe – nowoczesne i stylowe, doskonale nadają się do serwowania lodów w kawiarniach o industrialnym wystroju. Metal ma również właściwości chłodzące, co pomaga utrzymać lody w idealnej temperaturze. 

Świetnie prezentują się także pucharki porcelanowe – są eleganckie i trwałe, idealne do serwowania lodów w restauracjach o bardziej formalnym charakterze. 

Wprowadzenie lodów do menu kawiarni czy restauracji to doskonały sposób na rozszerzenie oferty i przyciągnięcie nowych klientów. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyposażenie lokalu – nie zawsze w profesjonalne sprzęty, ale przede wszystkim w wygodne akcesoria.

Materiał zewnętrzny

Komentarze