Pieczony koper włoski
Pieczony koper włoski
Przepis na koper włoski pieczony z oliwą i parmezanem.
Pieczony koper włoski przepis na koper włoski pieczony z oliwą i cytryną z parmezanem. Pieczony koper włoski czyli fenkuł smakuje wyśmienicie, więc jeśli znasz koper włoski tylko jako herbatę, wiele tracisz. Bardzo lubimy takie proste, a zarazem smaczne i aromatyczne dania z kopru włoskiego na ciepło. Pieczony koper włoski z piekarnika ma bardzo delikatny smak i świetnie się sprawdza jako sałatka warzywna na ciepło, ale fenkuł możesz też zrumienić na patelni lub upiec we frytkownicy beztłuszczowej. Pieczony koper włoski świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub kawałkiem chrupiącego białego chleba. Możesz go podać jako zdrową przekąskę albo dodatek do indyka czy ryby. Potrzebny Ci najlepszy przepis na koper włoski? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Nasz prosty przepis na pieczony koper włoski z miodem i cytryną, posypany parmezanem zawsze się sprawdza. Karmelizowany koper włoski smakuje, moim zdaniem, znacznie lepiej niż surowy.
Koper włoski to ulubione włoskie warzywo. We Włoszech najczęściej podawany jest na surowo z odrobiną soli. Wprowadź go do swojej kuchni, zwłaszcza jeśli masz wysokie ciśnienie krwi.Karmelizowany koper włoski ma bardzo delikatny smak i smakuje wyśmienicie. Nasz prosty przepis na pieczony koper włoski z miodem i cytryną, posypany parmezanem zawsze się sprawdza.
Pieczony koper włoski przepis
- 3 średnie bulwy kopru włoskiego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek, może być oliwa smakowa, np. aromatyzowana cytryną albo chili,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu, najlepiej sprawdzi się miód lipowy, miód akacjowy albo gryczany,
-
5-6 gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- ćwierć łyżeczki soli lub więcej do smaku,
- pieprz do smaku,
- świeża, otarta skórka z cytryny do dekoracji,
- 1 łyżka stołowa posiekanych liści kopru włoskiego do dekoracji,
- opcjonalnie starty drobno parmezan do zapiekania i dekoracji.
Miód jest produktem naturalnym, dlatego wraz z upływem czasu ulega krystalizacji i może przybierać stałą konsystencję. Jeśli potrzebujesz wykorzystać w przepisie płynny miód, to słoik z miodem umieścić w kąpieli wodnej o temperaturze do maksymalnie 40 stopni i podgrzewaj, aż miód się rozpuści. Niewielkie ilości miodu możesz rozpuścić miseczce ustawionej, nad gotującą się wodą.
Do tego przepisu na pieczony koper włoski najbardziej odpowiednie będą miody o łagodnym smaku, takie jak miód lipowy albo miód akacjowy. Jeśli jednak preferujesz bardziej wyrazisty smak, to wykorzystaj, tak jak my, miód gryczany.
Jak wybrać koper włoski
Koper włoski powinien być świeży, jędrny i soczysty. Skórka nie powinna w żadnym miejscu wyglądać na suchą ani mieć brązowych plam. Wybierz bulwy kopru z jasnozielonymi łodygami i liśćmi. Nie wyrzucaj zielonych, przypominających koperek, liści kopru włoskiego. Dodaj je do sałatek albo posiekaj i zjedz z chlebem z masłem. Używaj ich tak samo, jak koperku.
Pieczony koper włoski jak zrobić
Karmelizowany koper włoski smakuje rewelacyjnie, a posypany pikantnym parmezanem staje się kulinarną rozkoszą. Chociaż nie jest to dietetyczna opcja, to na pewno najsmaczniejsza.
1. Umyj dokładnie bulwy kopru włoskiego i ewentualnie usuń zewnętrzne warstwy, jeśli są twarde, uszkodzone lub zwiędłe. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210 stopni, grzałka góra - dół.
2. Odetnij końcówkę kopru włoskiego wraz z łodygami i korzeń.
3. W małej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1
łyżkę płynnego miodu, ćwierć łyżeczki soli,
pieprz do smaku oraz suszony
tymianek, jeśli nie masz świeżego.
4. Pokrój koper włoski wzdłuż na ćwiartki (jeśli jest bardzo mały wystarczy przekroić go na pół) i obtocz w przygotowanej oliwie z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.
5. Ułóż bulwy kopru włoskiego na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, dodaj gałązki świeżego tymianku i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, do uzyskania ciemnozłotego koloru. W połowie czasu pieczenia możesz posypać koper włoski tartym parmezanem i zapiekać do chwili, aż ser się zrumieni. Po 25-30 minutach pieczenia koper powinien być miękki i skarmelizowany na brzegach (jeśli nie jest jeszcze miękki, przedłóż czas pieczenia o około 5 minut).
Koper włoski możesz upiec także we frytkownicy beztłuszczowej. W koszu frytkownicy ułóż w jednej warstwie pokrojone i doprawione tak, jak podałam w tym przepisie bulwy kopru włoskiego. Ustaw temperaturę 180 stopni i piecz 15-18 minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
6. Upieczony koper włoski udekoruj skórką z cytryny, startym parmezanem i posiekanymi liśćmi kopru włoskiego. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pieczony koper włoski podawaj na ciepło.
Pieczony fenkuł możesz potraktować jako przystawkę do obiadu lub jako danie główne.Do czego pasuje koper włoski
Koper włoski czyli fenkuł można przygotować na niezliczoną ilość sposobów: usmażyć, upiec, grillować, ugotować na parze lub zjeść na surowo. To zarówno świetny dodatek do dania głównego, jak i samodzielne danie. Jest przy tym szybki i łatwy do przygotowania. Lekko słodki, pieczony koper włoski świetnie komponuje się z wieloma potrawami!
Fenkuł, dzięki lekko anyżowemu smakowi, doskonale współgra z różnymi składnikami. Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z owocami cytrusowymi, pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami takimi jak tymianek i rozmaryn. Podkreśla smak delikatnych pieczonych i grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Może być dodatkiem do quiche albo tart, a na surowo składnikiem sałatek.
Koper włoski możesz podawać z ryżem, kaszami, takimi jak komosa ryżowa (quinoa) albo z ziemniakami, Zjesz go ze smakiem także z kawałkiem chrupiącej bagietki. Resztki pieczonego kopru włoskiego możesz wykorzystać do przygotowania zupy albo dodać do makaronu.
Udostępnij przepis na pieczony koper włoski
Spodobał Ci się nasz przepis na pieczony fenkuł? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wypróbowałaś ten przepis, jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Po prostu zostaw komentarz poniżej.
Z czym łączyć koper włoski
Możesz wzbogacić smak kopru włoskiego różnymi dodatkami. Poniżej podałam kilka propozycji, które uszlachetnią smak każdej potrawy z fenkułem w roli głównej.
- Orzechy włoskie i migdały – dodaj do kopru włoskiego świeże lub karmelizowane orzechy włoskie albo prażone migdały.
-
Miód – szczególnie o łagodnym smaku taki jak miód lipowy i miód
akacjowy, dodaje fenkułowi odrobinę słodyczy i podkreśla jego smak. Z koprem włoskim dobrze komponuje się także miód gryczany.
- Masło orzechowe – posmaruj cienką warstwą usmażony koper włoski i dodatkowo posyp drobno pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Masło migdałowe to także świetny dodatek do kopru włoskiego. Wymieszaj drobno posiekane migdały z masłem i natką pietruszki.
- Curry – dopraw smażony na maśle koper włoski przyprawą curry, by dodać mu jeszcze więcej smaku. Krótko przed podaniem posyp koper włoski pestkami granatu.
- Sos sojowy – pod koniec smażenia posmaruj koper włoski odrobiną sosu sojowego i smaż jeszcze około pół minuty na średnim lub dużym ogniu. Sos sojowy jest słony, więc nie dodawaj jej wcześniej.
- Usmaż bułkę tartą na maśle i oprósz nią koper włoski, tak jak fasolkę szparagową.
- Drobno posiekane świeże zioła urozmaicą smak pieczonego kopru włoskiego. Użyj swoich ulubionych np. oregano, tymianku i liści kopru włoskiego. Oregano, tymianek, czosnek podkreślają smak pieczonego kopru włoskiego.
Przechowywanie kopru włoskiego
Koper włoski można przechowywać w lodówce do tygodnia, a jeśli jest bardzo świeży to do około 10 dni. Aby zachować świeżość, owiń koper w folię spożywczą lub przechowuj w szufladzie do warzyw.
Co to jest koper włoski
Koper włoski (fenkuł) to aromatyczne warzywo z rodziny marchwi. Surowy koper włoski ma wyrazisty smak z nutą anyżku, pieczony nabiera delikatnej słodyczy i subtelnego orzechowego aromatu. Koper włoski słynie z właściwości zdrowotnych, w 2009 roku został uznany za roślinę leczniczą roku. Właściwości zdrowotne kopru włoskiego docenili już w starożytni Grecy i Rzymianie, którzy używali go jako lekarstwa, pożywienia i środka odstraszającego owady. Cesarz Karol Wielki nakazał uprawę kopru włoskiego we wszystkich gospodarstwach cesarskich. Koper włoski jest również opisywany w chińskiej Materia Medica ze względu na jego właściwości lecznicze.
Herbata z nasion kopru włoskiego skutecznie łagodzi problemy żołądkowe i jelitowe, w tym wzdęcia u małych dzieci i nieżyt oskrzeli. Koper włoski to jedno z trzech głównych ziół stosowanych do przygotowania absyntu, mieszanki alkoholowej, która powstała w Europie jako eliksir leczniczy i pod koniec XIX wieku stała się popularnym napojem alkoholowym we Francji i innych krajach. Kiedyś używałam w kuchni tylko nasion kopru włoskiego, ale kilka lat temu spróbowałam zupy z koprem włoskim i pokochałam jego smak.
Pieczony koper włoski.
Świetny przepis na fenkuł. Miód do niego bardzo pasuje. Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńFajny ten przepis na koper włoski. Bardzo go lubię i chętnie spróbuję Twojej wersji. I do tego ten miód gryczany bardzo mi pasuje:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię koper włoski, często przygotowujemy go na ciepło
OdpowiedzUsuń