TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa szczawiowa 

Najlepszy przepis na tradycyjną polską zupę szczawiową z jajkiem 

Zupa szczawiowa przepis na tradycyjną polską zupę szczawiową z jajkiem. Zupa szczawiowa z przepisu babci to smak mojego dzieciństwa. Świeży szczaw, gorący bulion i jajka na twardo, latem cały dom pachniał zupą szczawiową. Czasem myślę, że szczaw, to taki nasz polski superfood – zdrowy, smaczny i pełen wspomnień. W Polsce zupa szczawiowa z jajkiem jest niemalże daniem narodowym. W naszych rodzinnych domach tradycyjna zupa ze świeżego szczawiu pojawiała się na stołach zwłaszcza wiosną i latem, podobnie jak zupa z botwinki (przepis). Do dzisiaj pamiętam, jak smakuje najlepsza zupa szczawiowa babci

Więc gdy zobaczysz szczaw na rynku, nie zastanawiaj się co zrobić z tym chwastem. Kup go i przygotuj smaczny obiad, bo tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na twardo, to najlepsza zupa na lato.

Ręka w górę, kto pamięta legendarne wspomnienia z dzieciństwa byłego wicemarszałka Sejmu, Stefana Niesiołowskiego, o „mirabelkach i szczawiu z nasypu”? Dla tych, którzy przegapili ten hit, przypomnę: podczas rozmowy z Moniką Olejnik w „Kropce nad i” (TVN24), na pytanie o niedożywienie dzieci, Niesiołowski odpowiedział: „Mirabelki jedliśmy, wyjadałem szczaw z nasypu. I wszyscy byli najedzeni”.
zupa-szczawiowa
Zupa szczawiowa przepis na tradycyjną polską zupę szczawiową z jajkiem, idealną na wiosnę i lato, gotowaną tak, jak to robiono dawniej. Dlatego zawsze mówię o niej, że to zupa szczawiowa przepis babci.

Zupa szczawiowa 

Tradycyjna zupa szczawiowa to prawdziwy hit lata, który przygotujesz na bazie wywaru mięsnego, najczęściej wieprzowo-drobiowego lub domowego rosołu. Dla miłośników kuchni bez mięsa, świetną alternatywą jest wegetariańska zupa szczawiowa na bulionie warzywnym – równie pyszna i aromatyczna. Sekretem idealnej zupy szczawiowej jest dodatek śmietany. To ona łagodzi kwaśność szczawiu i nadaje zupie kremową konsystencję. Jeśli chcesz dodać zupie nieco lekkości, możesz zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym albo śmietanką wegańską.

Jeśli zostało Ci około 2 litrów rosołu, nie musisz gotować wywaru mięsnego. Zupa szczawiowa na rosole jest również bardzo smaczna.

Składniki na zupę szczawiową 

Do przygotowania tradycyjnej zupy szczawiowej potrzebujemy kilku podstawowych składników.

  • 2,5 litra wody,
  • około 500 g surowych chudych żeberek wieprzowych,
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka,
  • 1 małe skrzydło z indyka lub szyja z indyka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duży por (tylko biała część) albo 1 średnia cebula opalona nad gazem, 
  • pół małego selera, 
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 500 g świeżego szczawiu, albo około 300 g szczawiu ze słoika,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 1,5 łyżeczki mąki.

Dodatki do zupy szczawiowej

  • jajka na twardo, zazwyczaj po 1 jajku na każdą porcję zupy, 
  • ugotowane osobno ziemniaki lub świeże chrupiące pieczywo albo grzanki z czosnkiem. 

zupa-szczawiowa

Zupa szczawiowa przepis 

Przygotuj wywar mięsny. Do dużego garnka włóż pokrojone chude żeberka, porcję rosołową z kurczaka oraz skrzydło lub szyjkę z indyka. Doprowadź do wrzenia. Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, usuń ja, a następnie zmniejsz ogień.

Dodaj warzywa. Włóż do garnka obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora lub opaloną nad gazem cebulę oraz 3 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj wywar przez około 1,5 godziny, powinien delikatnie bulgotać. Po ugotowaniu mięso powinno być miękkie.

Jeśli masz kuchenkę elektryczną to obraną cebulę przekrój na pół, połóż przekrojoną stroną na suchej patelni i piecz, aż się zrumieni.

Przygotuj zupę szczawiową. Przecedź wywar. Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę z wywaru, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę i wraz z mięsem dodaj z powrotem do wywaru mięsnego. 

Dodaj szczaw. Szczaw dokładnie opłucz, jeśli ma bardzo twarde ogonki, to odetnij je i wyrzuć. Szczaw drobno posiekaj i włóż do garnka z wywarem. Gotuj przez kilka minut, aż zmieni kolor. Jeśli używasz szczawiu ze słoika, to pamiętaj, że jest słony i odpowiednio zmniejsz ilość soli.

Zagęść zupę. 1,5 łyżeczki mąki wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Do wody z mąką dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Zaharuj śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy (musisz cały czas mieszać, żeby śmietana się nie zważyła). Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj zahartowaną śmietanę do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż zupa lekko zgęstnieje. 

Podawaj z dodatkami. Ta prosta zupa szczawiowa z jajkiem nam najbardziej smakuje z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami lub świeżym pieczywem. Rozkoszuj się smakiem tej wyjątkowej, domowej zupy szczawiowej! 

Udostępnij przepis na tradycyjną polską zupę szczawiową z jajkiem

Spodobał Ci się nasz przepis na zupę szczawiową z jajkiem? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Jestem bardzo ciekawa czy wolisz szczawiową z jajkiem, czy z ziemniakami? Jeśli znajdziesz chwilkę, zostaw komentarz poniżej.
zupa-szczawiowa

Historia zupy szczawiowej

Zupa szczawiowa, znana również jako szczawianka, jest jednym z najstarszych i najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Przepis na zupę szczawiową spotkasz też w kuchni innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej, W Polsce szczawiowa zupa zyskała popularność dzięki swojej prostocie i dostępności składników. Dawniej dziko rosnący szczaw był zbierany na łąkach, więc potrawy ze szczawiem były bardzo tanie i często przygotowywane w kuchni chłopskiej i domach miejskiej biedoty. Zupa szczawiowa przepis, który nikomu nie sprawi kłopotu, jest popularna do dziś w niemal każdym domu.

Regionalne przepisy na zupę szczawiową

Regionalne warianty zupy szczawiowej różnią się w zależności od dostępnych składników i lokalnych tradycji kulinarnych. W niektórych regionach Polski dodaje się do niej ziemniaki, w innych kaszę, a w jeszcze w innych – jajko na twardo. Moja babcia zawsze gotowała zupę szczawiową z jajkiem na twardo, ale w rodzinie męża oprócz jajek, do zupy szczawiowej trafiały też ziemniaki. Dzięki temu każda miska zupy szczawiowej może smakować nieco inaczej, co dodaje jej uroku. 

Najlepsze przepisy na zupę szczawiową: szczaw w kuchniach Europy

Zupa szczawiowa jest popularna także w Rosji, na Ukrainie, Białorusi czy na Litwie. W każdym z tych krajów zupa ma swoje regionalne warianty. Na przykład w Rosji i na Ukrainie szczawiowa jest jedną z wersji bardzo lubianego dania znanego jako zupa szczi (przepis) i podawana z dodatkiem kiełbasy lub boczku

W kuchni żydowskiej zupa szczawiowa znana jest jako zielony barszcz i często podawana na zimno podczas święta Paschy. To idealne danie na letnie dni, ponieważ kwaśny smak szczawiu doskonale orzeźwia.

W Niemczech szczaw jest popularnym składnikiem wielu zup warzywnych oraz sosów. Dodatek szczawiu do klasycznych niemieckich zup nadaje im wyrazisty, kwaśny posmak.

Francuzi mają swoje soupe à l'oseille. Ta delikatna zupa często łączy szczaw z ziemniakami i śmietaną, tworząc kremową i aromatyczne danie.

Każdy z tych przepisów wnosi coś unikalnego do klasycznej zupy szczawiowej, pokazując, że szczaw może być uniwersalnym składnikiem, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.

zupa-szczawiowa

Właściwości szczawiu: Jak zupa szczawiowa wpływa na zdrowie?

Szczaw jest skarbnicą witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także pomaga w walce z przeziębieniami. To również doskonałe źródło witaminy A, niezbędnej dla zdrowia skóry i oczu oraz żelaza, które zapobiega anemii. Ponadto szczaw działa jako naturalny środek moczopędny, pomagając w usuwaniu toksyn z organizmu i wspomaga trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika. Obecne w szczawiu przeciwutleniacze wspierają pracę układu odpornościowego, poprawiają samopoczucie i odmładzają, ograniczając powstawanie wolnych rodników.

Kto nie powinien jeść zupy szczawiowej?

Zupa szczawiowa ma zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Choć jest pełna witamin i minerałów, nie jest odpowiednia dla wszystkich. Zupy szczawiowej nie powinny jeść osoby z kamicą nerkową. Szczaw zawiera bowiem szczawiany, które mogą przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. 

Zupa szczawiowa jest dość kwaśna, więc może również powodować problemy u osób z wrażliwym żołądkiem. Kwaśne potrawy mogą prowadzić do podrażnień i dyskomfortu, zwłaszcza jeśli ktoś ma już problemy żołądkowe. 

Szczawiany mają zdolność wiązania wapnia w organizmie, żeby ograniczyć ich negatywny wpływ, do zupy szczawiowej dodaje się śmietanę i jajka. Jednak osoby z niedoborem wapnia powinny zastanowić się nad ograniczeniem potraw ze szczawiem.

Często zadawane pytania i odpowiedzi 

  • Czy zupa szczawiowa jest zdrowa?

Tak, zupa szczawiowa jest zdrowa, ponieważ szczaw zawiera dużo witaminy C, żelaza i błonnika, ale ze względu na szczawiany nie powinny jej jeść małe dzieci, osoby z kamicą nerkową, problemami żołądkowymi i niedoborem wapnia. 

  • Jakie mięso najlepiej pasuje do zupy szczawiowej?
Do zupy szczawiowej najlepiej pasuje mięso drobiowe, wołowe lub wieprzowe, czyli takie którego można również użyć do przygotowania rosołu. 
  • Czy mogę zamrozić zupę szczawiową?
Tak, zupę szczawiową można zamrozić, ale wtedy śmietanę należy dodać dopiero po rozmrożeniu zupy. 
  • Jak długo mogę przechowywać zupę szczawiową w lodówce?
Zupę szczawiową można przechowywać w lodówce do 3 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
  • Czy mogę zrobić zupę szczawiową bez śmietany?
Tak, można przygotować zupę szczawiową bez śmietany, zastępując ją na przykład jogurtem naturalnym lub wegańskim odpowiednikiem. 
  • Jak zrobić zupę szczawiową mniej kwaśną?
Żeby zupa szczawiowa była mniej kwaśna, można dodać więcej śmietany lub jogurtu naturalnego, co złagodzi kwaśny smak szczawiu. 

Zupa szczawiowa to smaczne i zdrowe danie, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Przygotuj tradycyjną zupę szczawiową, która zasmakuje całej rodzinie.

zupa-szczawiowa
Zupa szczawiowa.

Komentarze

  1. Bardzo lubie zupe szczawiową. Moja babcia mówiła, że najlepsza jest z majowego szczawiu. U nas zawsze gotowana na bulionie cielęcym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale trafiłaś z tym przepisem! Zawsze podczas pobytu w Polsce robię zupę szczawiową bo kojarzy mi się z dzieciństwem I domem rodzinnym. Tym razem trochę zmodyfikuję swój przepis I skorzystam z Twojej podpowiedzi :-) Oj już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa dzieciństwa, kojarzy mi się z przystanią u babci. Robiła ją najlepiej. Nadmiar szczawiu zawsze pasteryzowała w słoikach. Nikt w rodzinie nie potrafił jej przebić. Nie pozostawiła po sobie przepisu. Twój wydrukuję zrobię krok po kroku, może to ten? Tęsknię za tą zupą. Przypomina mi wszystko co najlepsze, a przede wszystkim czas , który podarowywała mi babcia, swoją ciszę kiedy mnie słuchała. Ta zupa jest pyszna. To naprawdę nasza narodowa zupa. Serdecznie pozdrawiam: Kasia Franiszyn-Luciano

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię zupkę szczawiową, zawsze ten smak kojarzy mu się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych