TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Przepis na gęstą zupę krem z kalafiora z ciecierzycą i czosnkiem

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy przepis na gęstą zupę kalafiorową z cieciorką i czosnkiem. Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy to marzenie każdego smakosza, nie tylko wegetarianina. Kluczem jest tu pieczony kalafior, który podczas pieczenia nabiera lepszego smaku. Dzięki kalafiorowi i ciecierzycy zupa jest kremowa i sycąca.

Jedwabiście gładka konsystencja i bogaty smak kremu z pieczonego kalafiora i cieciorki sprawiają, że to idealna zupa na chłodne wieczory albo pożywny obiad. Przepis na krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy ma jeszcze dwie inne zalety, ta zupa krem z kalafiora dobrze się przechowuje, więc można przygotować dużą porcję i zamrozić. Krem kalafiorowy z ciecierzycą doprawiony ząbkami czosnku jest pyszny sam w sobie, ale świetnie smakuje także z chrupiącą, zrumienioną bagietką albo ziołowymi grzankami.

Od dziecka lubiłam pożywne i gęste zupy warzywne. Przygotowanie zupy kremu jest proste. Na naszym stole często więc gości prosta zupa krem z dyni, ale też łódzka zupa zalewajka (przepis), zupa kwas (przepis) czy czeska zupa czosnkowa cesnecka (przepis). Nie ma dla mnie znaczenia, z jakiego regionu świata pochodzi przepis na zupę, ważne, żeby nam smakowała. Najlepsze przepisy to te, które są proste, a składniki łatwo dostępne.

krem-z-pieczonego-kalafiora-i-ciecierzycy
Prosty przepis na gęstą zupę kalafiorową z ciecierzycą i czosnkiem warto sobie zapisać. Zupa dobrze się przechowuje, więc możesz zrobić krem kalafiorowy w większej ilości i zamrozić.
 

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy przepis

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy jest bardzo smaczna i naprawdę łatwa! Żeby zrobić krem kalafiorowy, wystarczy zrumienić kalafior i czosnek na złoty kolor, a następnie krótko zagotować i wszystko zblendować. Możesz zrobić zupę krem bez nabiału lub zaprawić śmietanką.

  • 1 duży kalafior świeży lub mrożony, o wadze około 1 kg, podzielony na różyczki,
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie albo 240-300 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 5 obranych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka (lub więcej do smaku) mielonego kminu rzymskiego (kuminu) albo 2 łyżeczki ziół toskańskich,
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub ostrej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego,
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • około 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego,
  • opcjonalnie pół szklanki śmietanki 30%
  • mielony czarny pieprz do smaku. 
  • opcjonalnie natka pietruszki lub zielona cebulka do dekoracji.

Aby zupa była wegańska, śmietanę zastąp mlekiem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się  mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa, których konsystencja najbardziej przypomina gęstą śmietanę.

Jeśli nie zależy Ci na wersji wegetariańskiej, to bulion warzywny możesz zastąpić wywarem z kurczaka, a do zupy dodać tarty parmezan. Ta zupa fajnie smakuje także ze zrumienionym na patelni boczkiem, chrupiącą pieczoną ciecierzycą i zieloną cebulką dymką.

Żeby nadać zupie delikatny dymny aromat, zamiast zwykłej mielonej papryki, użyj papryki wędzonej. Jeśli natomiast nie lubisz kminu rzymskiego dodaj do zupy 2 łyżeczki ziół toskańskich albo 1 łyżeczkę tymianku.

krem-z-pieczonego-kalafiora-i-ciecierzycy
Gęsta zupa krem z kalafiora z ciecierzycą doprawiona ząbkami czosnku jest pyszna sama w sobie, ale możesz zrobić krem kalafiorowy i podać z chrupiącą, zrumienioną bagietką albo ziołowymi grzankami.
 

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy przepis – jak zrobić zupę krem

Konsystencja zupy krem jest aksamitnie gładka. Zupa jest przy tym, tak bogata w białko i sycąca, że w zupełności zastępuje dwudaniowy obiad. Możesz też zrobić zupę krem bez ciecierzycy, dodaj wtedy więcej ziemniaków.

Przygotuj frytkownicę lub piekarnik. Rozgrzej piekarnik lub frytkownicę do temperatury 200 stopni. Przy tak niedużej porcji warzyw frytkownica jest wygodniejszym, szybszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.

Przygotuj kalafior, ziemniaki, ciecierzycę i czosnek. Podziel kalafiora na różyczki, ciecierzycę opłucz z zalewy, ziemniaki pokrój w kostkę (tak jak do zupy), czosnek obierz z łupinek. 

Jeśli masz mrożonego kalafiora, to najpierw wrzuć go do wrzątku na 2 minuty, a następnie odsącz na sitku przed wymieszaniem z olejem i przyprawami.

Zamarynuj warzywa. Przygotowane warzywa (z wyjątkiem czosnku i ciecierzycy), włóż do miski. Dodaj 4 łyżki oliwy lub oleju oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego (kuminu), pół łyżeczki mielonej papryki. Całość dokładnie wymieszaj. 

Upiecz warzywa. Przełóż warzywa na blachę i piecz przez około 35-40 minut, grzałka góra- dół. W połowie pieczenia dodaj obrane ząbki czosnku i przemieszaj warzywa. Dzięki temu upieką się równomiernie.

Jeśli używasz frytkownicy beztłuszczowej, to przełóż do niej warzywa i piecz około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni (opcja Crisp), a następnie 3-5 minut w temperaturze 200 stopni (opcja Max Crisp). Na 3-4 minuty przed końcem dodaj obrane ząbki czosnku i przemieszaj warzywa. Podany czas i temperatury dotyczą frytkownicy beztłuszczowej Ninja AF500EU.  Jeśli masz inny model, to postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Wykorzystanie frytkownicy znacznie skraca czas pieczenia i jest bardziej ekonomiczne.

krem-z-pieczonego-kalafiora-i-ciecierzycy

Przygotowanie zupy kremu. Pieczone warzywa przełóż do garnka (zostaw kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Wlej bulion warzywny oraz wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień do średniego i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zajmie to około 20-25 minut. Zblenduj zupę z kalafiora i ciecierzycy na gładki krem. Możesz użyć blendera zanurzeniowego albo kielichowego. 

Dodaj śmietankę do zupy. Zahartuj śmietanę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę, powoli wlewaj zahartowaną śmietanę. Podgrzewaj zupę na małym ogniu i dopraw do smaku solą i pieprzem według potrzeby. Jeśli używasz mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej, to nie musisz ich hartować przed dodaniem do zupy.

Serwowanie zupy krem z kalafiora i ciecierzycy. Przed podaniem możesz zupę udekorować pieczonym kalafiorem i posyp płatkami czerwonej papryki. Możesz też dodać posiekaną zieloną część cebulki dymki i skropić zupę kalafiorową z ciecierzycą oliwą z oliwek. 

Przechowywanie zupy z pieczonego kalafiora

Aksamitnie gładki krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni albo do 6 miesięcy w zamrażalniku. Jeśli chcesz zamrozić zupę, to nie dodawaj do niej śmietany.

Udostępnij przepis na krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Spodobał Ci się przepis na krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

krem-z-pieczonego-kalafiora-i-ciecierzycy

Co można dodać do zupy krem z kalafiora pieczonego i ciecierzycy?

Kremowa zupa z ciecierzycy i pieczonego kalafiora jest pyszna i sycąca, porcja zupy zastąpi cały obiad. Możesz ją podać ze świeżym, chrupiącym pieczywem albo grzankami. Poniżej kilka pomysłów na dodatki do tej zupy krem z kalafiora i ciecierzycy. 

  • świeże zioła, np. natka pietruszki lub szczypiorek – dodadzą zupie świeżości i koloru,
  • serek topiony, tarty ser parmezan albo ser cheddar – możesz dodać pod koniec gotowania i podgrzewać zupę, dopóki ser się nie rozpuści, będzie jeszcze bardziej pożywna,
  • podsmażony na patelni boczek,
  • zamiast kalafiora można użyć brokułów – zmieni to tylko kolor zupy krem.
 

Czy zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy jest zdrowa? 

Ta prosta zupa krem z kalafiora i cieciorki łączy warzywa z aromatycznym kminem rzymskim. Każdy ze składników jest bardzo wartościowy. Czy taki krem kalafiorowy jest zdrowy? Oczywiście, że tak.

  • Kalafior jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Kalafior jest także dobrym źródłem zdrowych dla serca przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy K, błonnika, kwasu pantotenowego, manganu i kwasu foliowego;
  • Ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka i witamin z grupy B. Obniża poziom „złego cholesterolu” i ciśnienie krwi, ma też niski indeks glikemiczny. Stanowi smaczną alternatywę dla mięsa i jajek. Chrupiąca pieczona ciecierzyca to zarazem świetna przekąska. Moim zdaniem najlepsze przepisy na potrawy z brązowej lub białej ciecierzycy pochodzą z Indii i krajów Bliskiego Wschodu.
  • Czosnek jest bogaty w związki zawierające potas, wapń i siarkę, które, jak wykazano, wzmacniają funkcję odpornościową i pomagają w walce z przeziębieniem lub grypą,
  • Kmin rzymski (kumin) – ułatwia trawienie.

Przygotowanie zupy kremu z pieczonego kalafiora i ciecierzycy jest bardzo łatwe. Korzystałam z przepisu Roasted Cauliflower and Chickpea Soup opublikowanego na blogu Floating Kitchen, ale nieco go zmodyfikowałam. https://www.floatingkitchen.net/roasted-cauliflower-and-chickpea-soup/

krem-z-pieczonego-kalafiora-i-ciecierzycy
Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy.

Komentarze