TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sos jabłkowy do mięsa

Sos jabłkowy do mięsa – przepis na angielski sos z jabłek

Sos jabłkowy do mięsa przepis na angielski sos z jabłek. Doskonały sos jabłkowy do mięsa w Wielkiej Brytanii znany jako Applesauce jest wykorzystywany w wielu brytyjskich przepisach. Świetnie pasuje również do polskich klasyków. Delikatna pieczona łopatka wieprzowa albo soczysty schab pieczony w całości, domowy sos jabłkowy wymieszany z chrzanem i ziemniaki tworzą idealny obiad. Cierpki smak sprawia, że wytrawny mus jabłkowy do mięs, (w Anglii tradycyjnie przyrządzany z jabłek Bramley), to doskonały dodatek do pieczonej wieprzowiny.

Najlepsze przepisy na przygotowanie sosu jabłkowego do wieprzowiny są szybkie i łatwe, a przede wszystkim nie wymagają drogich składników. Ponadto domowy sos jabłkowy jest o wiele smaczniejszy niż kupiony w sklepie. Czy wiesz, że angielski przepis na sos jabłkowy powstał ponad 250 lat temu, ale historia sosu jabłkowego sięga starożytności?

Jeśli lubisz tego typu sosy, to zasmakuje Ci także nieco bardziej skomplikowany indyjski chutney jabłkowy czy też dip do mięsa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Boglewicach oraz sos chrzanowy do jajek na zimno.

sos-jablkowy-do-miesa
Świeży sos jabłkowy do mięsa przepis na angielski sos z jabłek w Wielkiej Brytanii znany jako Applesauce. Podobno najlepsze przepisy pochodzą z Anglii, ale uważam, że nasz mus w niczym nie ustępuje angielskim sosom.
 

Sos jabłkowy składniki na wytrawny mus jabłkowy do mięs i drobiu

  • 3 Jabłka Grójeckie,
  • 50 ml tłoczonego soku jabłkowego,
  • 1 łyżka stołowa cukru, patrz uwagi poniżej,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli oraz szczypta cynamonu lub szczypta gałki muszkatołowej.
 

Warianty sosu jabłkowego – jakie jest najlepsze połączenie sosu jabłkowego z przyprawami?

Do tak przygotowanego musu jabłkowego możesz dodać swoje ulubione przyprawy. My stosujemy poniższe proporcje na każdy 200 ml słoiczek sosu. Tak doprawiony mus jabłkowy nadaje potrawom wspaniały smak.

  • od 4 do 6 łyżek chrzanu lub więcej do smaku, w ten sposób powstanie pyszny sos jabłkowy z chrzanem.
  • albo 1 małe chili drobno posiekane, jeśli chcesz zrobić bardzo pikantny sos.
  • można też przygotować delikatny sos jabłkowy, idealny do słodkich wypieków dodając do niego szczyptę goździków.
  • kwaśny sos jabłkowy zrobisz, dodając więcej soku z cytryny.

Jabłka różnią się stopniem słodkości w zależności od odmiany. Ilość cukru zależay od tego, jak słodkie są twoje jabłka i jak słodki ma być domowy sos jabłkowy. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Możesz nawet pominąć cukier, jeśli używasz słodkich jabłek, a i tak uzyskasz sos jabłkowy doskonały do wielu dań.

sos-jablkowy-do-miesa

Domowy sos jabłkowy do mięsa przepis krok po kroku jak zrobić doskonały sos jabłkowy?

Przygotuj jabłka. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Gotowanie. Do rondla dodaj sok jabłkowy i cukier. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

Dodaj jabłka i przyprawy. Do rondla włóż pokrojone jabłka, dodaj szczyptę soli, szczyptę cynamonu i ewentualnie masło. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu około 10–15 minut

Przygotowanie sosu jabłkowego. Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gładki sos.

Pasteryzacja. Ten przepis na aromatyczny sos jabłkowy jest idealny do pasteryzacji. Przełóż gorący świeży sos jabłkowy do czystych wyparzonych wrzątkiem słoików. Słoiki o pojemności 200–250 ml pasteryzuj przez 15 minut.


Doskonały sos jabłkowy do mięsa wieprzowego przepis dla robota termomiksującego

Przygotuj jabłka. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Gotowanie. Do naczynia głównego wlej sok jabłkowy i dodaj cukier. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

Dodaj jabłka i przyprawy. Dodaj pokrojone jabłka, szczyptę soli i szczyptę cynamonu oraz ewentualnie masło. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 10–15 minut

Przygotowanie sosu jabłkowego. Zmiksuj na gładki sos.

 

Udostępnij przepis na świeży sos jabłkowy do mięsa

Spodobał Ci się nasz przepis na delikatny sos jabłkowy, doskonały dodatek do mięsa? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

sos-jablkowy-do-miesa

 

Historia sosu jabłkowego – co to jest sos jabłkowy?

Sos jabłkowy powstał tysiące lat temu, nie sposób określić dokładnej daty ani autora przepisu. Wiadomo tylko, że już w czasach starożytnych przygotowywano różne warianty sosu jabłkowego – połączenie wieprzowiny i jabłek jest nawet wspomniane w Apiciusie, zbiorze rzymskich przepisów kulinarnych. W Indiach bardzo popularny jest chutney jabłkowy. Pierwsza pisemna wzmianka o przygotowaniu sosu jabłkowego do mięsa znajduje się w angielskiej książce kucharskiej Compleat Housewife, napisanej przez Elizę Smith w 1739 roku.

Aktualnie aromatyczny sos jabłkowy z pieczoną wieprzowiną lub gęsiną to brytyjska specjalność, która cieszy się popularnością także w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech delikatny sos jabłkowy z chrzanem (po niemiecku Apfelken), podawany jest do placków ziemniaczanych. Na Kociewiu popularny jest sos jabłkowy z chrzanem i majonezem, idealny do pasztetów, zimnych mięs i kanapek. Wytrawny mus jabłkowy możesz przygotować z obranych lub nieobranych jabłek, jest niedrogi i łatwy do zrobienia.

 

Do czego pasuje wytrawny sos jabłkowy do mięs – jak używać?

Aromatyczny sos jabłkowy będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich pieczonych mięs, np. schabu, łopatki czy pieczonego boczku albo grillowanych filetów z kurczaka, czy szaszłyków wieprzowych. Do mięsa pasuje też sos jabłkowy z chrzanem oraz mus jabłkowy z rozmarynem. Ten ostatni jest idealny do drobiu. Mus jabłkowy chrzan i odrobina pieprzu dodadzą smaku delikatnym mięsom.

Wytrawny mus jabłkowy do mięsa możesz też użyć jako dip do krakersów albo dodatek do deski serów. Jeśli jednak zamiast chmielonego soku jabłkowego dodasz naturalny tłoczony sok jabłkowy, to uzyskasz sos do dań na słodko np. naleśników, owsianki, ciast, ryżu na słodko, muffinek itp.  Kwaśny sos jabłkowy podawaj do tych samych potraw co wytrawny mus jabłkowy.

sos-jablkowy-do-miesa

Czy trzeba obierać jabłka do sosu jabłkowego do mięsa i drobiu?

Przygotowanie sosu jabłkowego jest łatwe, jeśli nie przeszkadzają Ci twarde kawałki skóry, nie musisz obierać jabłek. W skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Do tego przepisu na świeży sos jabłkowy odpowiednie będzie każde jabłko, o ile jest świeże i jędrne. 

Czym się różni angielski sos jabłkowy do mięsa od masła jabłkowego?

Zarówno masło jabłkowe, jak i aromatyczny sos jabłkowy powstają z wolno gotowanych jabłek. Masło jabłkowe zawiera więcej przypraw i gotuje się dłużej niż sos jabłkowy. Dzięki temu masło jabłkowe ma gęstą, gładką konsystencję, intensywnie jabłkowy smak i jest idealnym dodatkiem do gofrów, naleśników, tostów i słodkich wypieków. Mus jabłkowy nadaje daniom na słodko delikatniejszą owocową nutę.

Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.

sos-jablkowy-do-miesa
Sos jabłkowy doskonały do mięsa i drobiu.

Komentarze