TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Herbata sułtana – przepis na tradycyjny napój na odporność wedang uwuh

Herbata sułtana zachwyca smakiem i skutecznością, ale jej nazwa jest mało zachęcająca. W języku jawajskim słowo uwuh oznacza śmieci, a wedang gorący napój. Oczywiście ta rozgrzewająca herbatka na odporność nie zawiera żadnych śmieci. Taka herbata ziołowa jest pyszna, a korzenny aromat herbaty sultana powoduje, że to doskonały napój na chłodniejsze dni. Oryginalna herbata sultana zachwyca nie tylko aromatem, ma też wiele korzystnych właściwości i jest bogata w przeciwutleniacze. Tę ziołową herbatę pije się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Żeby przygotować ten wzmacniający napój na odporność i przeziębienie będziesz potrzebowała tylko kilku przypraw – w smaku herbaty sultana dominują nuty cynamonu, imbiru, goździki, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej i kardamonu. Oryginalny przepis na herbatę sułtana zawiera też niedostępną w Polsce  korę secang (kora drzewa saponowego), która nadaje mu żywy, czerwony kolor, ale możesz ja zastąpić sokiem malinowym lub wiśniowym.

 

Turecka herbata sułtana – nie daj się nabrać na chwyt marketingowy

Turecka herbata sułtana to niestety głównie... chwyt marketingowy, a nie egzotyczna mieszanka herbat. Rozpuszczalne mieszanki herbaty sultana, sprzedawane na tureckich bazarach w formie proszku w różnych kolorach, często z napisem Sultan Mix Herbal Tea, raczej nie mają prozdrowotnych właściwości. Można je co najwyżej potraktować jako placebo.

Takie mieszanki herbaty sultana mają za to często bliżej nieokreślony skład oraz sporą ilość sztucznych barwników i aromatów. Trudno je kupić w Polsce, ponieważ często nie są dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej.

O herbacie sułtana nie ma w Turcji żadnych, o których bym wiedziała, wzmianek historycznych. Tradycyjnymi tureckimi napojamikawa po turecku (przepis) i parzona w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık czarna herbata po turecku (przepis).

Rozczaruję zapewne, miłośników rozpuszczalnej Sultan Mix Herbal Tea i zakupów na tureckich bazarach i w sklepikach w turystycznych miejscowościach, ale jeśli rzeczywiście zależy Wam na tym, żeby kupować sprawdzony asortyment, to poszukajcie go, choćby w funkcjonujących w Polsce sklepach internetowych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło „turecki sklep”, a znajdziecie produkty importowane z Turcji i dopuszczone do sprzedaży w naszym kraju.

W artykule Bazary i zakupy w Turcji znajdziesz informacje, co warto co kupić w Turcji i jak nie przepłacać za wakacyjne zakupy. Na naszym blogu możesz też dowiedzieć się Dlaczego w Turcji jest tyle kotów

Zajrzyj też do materiału o kurorcie Turunc - hotele i atrakcje (Turcja Egejska) oraz nie popełnij tego błędu co my i nie wybieraj się do Meric Hotel w Turunc.

Herbata sułtana – herbata ziołowa na przeziębienie

Historia herbaty sultana sięga XVII wieku. Zgodnie z tradycją mieszanki herbaty sultana przyrządza się z liści poszczególnych składników. Ponieważ w Polsce dość trudno jest kupić liście przypraw, można je zastąpić dostępnymi w sklepach przyprawami.

  • 30 gramów świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 30-50 gramów cukru palmowego lub cukru kokosowego,
  • 5 g gałki muszkatołowej w kawałku,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona i posiekana,
  • 3 strąki kardamonu, nagniecione, tak aby lekko pękły,
  • 4 goździki,
  • 1 mała laska cynamonu,
  • 500 ml wody

Opcjonalne dodatki do mieszanki herbaty sultana

Aromat herbaty sultana możesz wzbogacić, dodając też inne składniki. My bardzo lubimy ją z sokiem wiśniowym lub malinowym. Dzięki temu herbata sultana zyskuje jeszcze lepszy smak.

  • sok wiśniowy lub sok malinowy albo sok żurawinowy do wersji na ciepło
  • świeże liście mięty, lód w kostkach i sok z cytryny do wersji na zimno
  • 1 bardzo mała gwiazdka anyżu, (my nie dodajemy).
 

Herbata sułtana przepis na idealny napar – jak parzyć herbatę sultana?

Zaparz herbatę sułtana. Wszystkie składniki (z wyjątkiem soku) włóż do garnka z grubym dnem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień  i gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut.

Serwowanie. Przecedź napar i ewentualnie dodaj sok. Tę herbatę pije się na gorąco lub na zimno.

Udostępnij przepis na herbatę sułtana

Współcześnie herbata sultana to jeden z najpopularniejszych napojów na przeziębienie. Jeśli spodobał Ci się przepis na herbatę sułtana, to będzie nam miło gdy zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. Znajomi będą Ci wdzięczni, bo herbata sultana zachwyca każdego, kto jej próbował.

Zalety herbaty sułtana

Jawajska herbata sultana dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników. Współcześnie herbata sultana zyskała ogromną popularność podczas pandemii Covid-19, ponieważ zwiększa odporność organizmu.

Oryginalna herbata ziołowa sułtana na przeziębienie i odporność pomaga też obniżyć poziomu cholesterolu, poprawia krążenie krwi i jest bogata w przeciwutleniacze.

Herbata sultana zachwyca smakiem, ale to nie jest rozpuszczalna turecka herbata, którą kupisz na bazarze w Alanyi czy Marmaris. Charakterystyczny korzenny aromat herbaty sultana z pikantną nutą imbiru sprawia, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smak i aromat herbaty sultana

Ta aromatyczna ziołowa herbata ma pyszny korzenny smak i wyczuwalny aromat imbiru. W smaku herbaty sultana dominują goździki, cynamon i kardamon, ale jeśli dodasz do niej soki owocowe, to herbata sultana zyskuje jeszcze bardziej.

Historia herbaty sułtana – co to jest herbata sułtana Wedang Uwuh

Wedang Uwuh znany również jako herbata sułtana to tradycyjny napój ziołowy z Jakarty w Indonezji. Historia herbaty sultana sięga XVII wieku, a nazwa nawiązuje do twórcy napoju sułtana Agung, króla Mataram na Jawie Środkowej w latach 1613 do 1645. Za zasługi jako żołnierz i obserwator kultury sułtan Agung został 3 listopada 1975 roku ogłoszony Bohaterem Narodowym Indonezji. Od czasów pandemii COVID herbata sultana zyskuje coraz większą popularność.

W skład herbaty sułtana wchodzą, popularne w Polsce, przyprawy jednak w oryginale zamiast pełnowartościowych składników używa się ich liści. Zgodnie z tradycją liści się nie zrywa, zbiera się tylko te, które spadły na ziemię. Jednym ze składników jest drewno z drzewa secang, które zwykle można znaleźć na cmentarzu Imogiri (tzw. Cmentarz Królewski).

Współcześnie herbata sultana produkowana jest także w formie instant i w saszetkach. Jednak to tradycyjna herbata sułtana Wedang Uwuh została uznana za niematerialne dziedzictwo o ogromnej wartości.

Herbata sułtana – właściwości i składniki

Herbata sultana dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Ponieważ w przepisie na herbaty sultana dominują korzenne przyprawy, więc napój świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni. Współcześnie herbata sultana często zawiera też inne naturalne dodatki smakowe.

  • Imbir ma właściwości przeciwzakrzepowe i obniża poziom cholesterolu. Olejek eteryczny z imbiru pomaga usuwać gazy jelitowe i wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi i oczyszcza organizm. Zapach imbiru zapobiega nudnościom i wymiotom. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej imbir stosowany jest w leczeniu przeziębienia, kaszlu, biegunki i chorób zapalnych, takich jak zapalenie stawów. Dodatek imbiru sprawia, że herbata sultana dostarcza do organizmu przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników.
  • Goździki stosuje się w przypadku bólu zębów, zapalenia zatok, nudności i wymiotów, wzdęć, przeziębień, bólu głowy, wrzodów żołądka, kaszlu i  reumatyzmu
  • Cynamon i liście cynamonu sprawiają, że herbata sultana dostarcza solidną porcję przeciwutleniaczy i jest smaczniejsza. Cynamon zmniejsza wzdęcia i pomaga na bóle głowy. Wielu zielarzy uważa, że ​​ mieszanka imbiru i cynamonu skutecznie zwiększa wytrzymałość organizmu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
  • Gałka muszkatołowa i liście gałki muszkatołowej pomagają zwalczać kaszel, wspomagają trawienie, łagodzą skurcze mięśni i bóle różnego pochodzenia, w tym menstruacyjne. Stanowią skuteczny środek na przeziębienia, bezsenność oraz problemy żołądkowe. Poprawiają też krążenie krwi i działają przeciwwymiotnie.
  • Kardamon ma właściwości przeciwkaszlowe i zapobiegania utracie gęstości kości.
  • Drewno sapanowe nadaje ​​wedang uwuh czerwony kolor. W rejonie Jakarty roślina ta, zwykle nazywana drzewem secang (Caesalpinia sappan), od dawna używana jest medycynie ludowej w leczeniu różnych chorób i stanów zapalnych. Badania przeprowadzone na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Gadjah Mada w Jakarcie wykazały również, że secang ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, poprawia krążenie krwi i ułatwia oddychanie.
  • Cukier kamienny to rodzaj rafinowanego cukru w formie dużych kryształów. Jest nieco mniej słodki i bardziej naturalny w smaku niż cukier z buraków cukrowych. Cukier kamienny jest od dawna znany jako lek na uporczywy kaszel
 

Herbata w Turcji – çay esencją gościnności i tradycji

Tradycyjna turecka herbata, znana jako çay, nie ma nic wspólnego z herbatą sułtana. Mocny turecki napar z czarnej herbaty jest nieodłącznym elementem codziennego życia i symbolem gościnności. Zaproszenie na çay i podawanie tureckiej herbaty oznacza chęć spędzenia czasu z drugą osobą. Napar turecki jest bardzo mocny, więc zawsze możesz do niego dodać trochę wody.

Çay - jak parzy się turecką herbatę? Przygotowanie çay wymaga podwójnego czajnika ( çaydanlık). Górny czajniczek służy do zaparzania mocnej esencji, a w dolnym gotuje się wodę. Turecka herbata zwyczajowo podawana jest w małych szklaneczkach w kształcie tulipana.

Jak wybrać herbatę w Turcji? – najlepsze tureckie herbaty i egzotyczne mieszanki herbat

W Turcji herbatę pije się przy każdej okazji, a podawanie tureckiej herbaty to prawdziwy rytuał. Napar turecki z czarnej herbaty liściastej ma bardzo charakterystyczny wyrazisty smak i wspaniały aromat. Çay - czarna turecka herbata zwyczajowo jest uznawana za symbol gościnności.

Naszym zdaniem najlepsze są klasyczne czarne herbaty z Rize oraz herbata z dzikiej róży (kuşburnu) i szałwiowa Ada çayı.

  • Çaykur Rize Turist Çay produkowana w regionie Rize. To czarna, aromatyczna i mocna herbata o klasycznym smaku. Rize Turist Çay jest jedną z najbardziej znanych herbat tureckich.
  • Doğuş Çayı to popularna marka, znana z wysokiej jakości herbat produkowanych w regionie Morza Czarnego.
  • Çaykur Filiz Çayı to bardziej wyrafinowana wersja mocnej herbaty Çaykur, składająca się z młodszych i drobniejszych liści.
  • Herbata z dzikiej róży (kuşburnu) to zdrowa i orzeźwiająca alternatywa. Bogata w witaminę C, ma delikatnie kwaskowy smak i jest często spożywana w zimowe dni.
  • Ada çayı, czyli herbata szałwiowa ma charakterystyczny, ziołowy smak i jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych. Ada çayı wspomaga trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.

Bardzo lubimy wyjątkowe mieszanki herbat tureckich z suszonymi owocami albo z pestkami lub z kwiatami granatu, ale w Turcji popularne są też bardziej egzotyczne mieszanki herbat np. z mago lub papają.

Pasta Sułtana Mesir Macunu

Herbata sułtana i turecka Pasta Sułtana Mesir Macunu to dwa zupełnie różne produkty. Pasta Sułtana to ziołowa pasta z około 40 różnych ziół i przypraw, idealna w okresie jesiennym na wzmocnienie odporności. W smaku herbaty sultana dominują korzenne smaku, natomiast pasta sułtana Mesir Macunu ma bardziej ziołowy aromat.

Źródła

1. The hidden treasure of wedang uwuh, an ethnic traditional drink from Java, Indonesia: Its benefits and innovations, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 31, March 2023, 100688

2. Warisan Budaya Takbenda (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego Indonezji),  https://warisanbudaya.kemdikbud.go.id/?newdetail&detailCatat=3702

Herbata sułtana.

Komentarze