Confit z kaczki – uda kaczki we własnym tłuszczu
Confit z kaczki – uda kaczki we własnym tłuszczu
Confit z kaczki przepis na kaczkę pieczoną we własnym tłuszczu. Konfitowana kaczka to tradycyjne francuskie danie, którego smaku nie da się zapomnieć. Często mówi się, że kuchnia francuska to nie tylko jedzenie, ale prawdziwa sztuka. Miękka konfitowana kaczka jest przykładem, który to potwierdza, a metodę konfitowania wykorzystują zarówno szefowie kuchni, jak i domowi kucharze, tacy jak my. Przygotowanie konfitu zajmie Ci tyle samo czasu, co kaczka pieczona z jabłkami. Bardzo dobra jest też gęś pieczona w ten sposób.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kaczką, zajrzyj do naszego artykułu Jak upiec kaczkę.
Pieczone powoli w niskiej temperaturze soczyste kacze uda zalane wytopionym tłuszczem możesz przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. To sprawdzony, prosty i skuteczny sposób na konserwowanie mięsa.
Najlepszy confit z kaczki przepis na confit de canard
Dzięki powolnemu gotowaniu w kaczym lub gęsim smalcu confitowane mięso kaczki jest przepyszne. Najpierw trzeba mięso kaczki zamarynować przez co najmniej 24 godziny. Następnie mięso powoli gotuje się we własnym tłuszczu. Technika konfitowania powoduje, że mięso, najczęściej gęsie lub kacze udka, jest bardzo delikatne i soczyste.
Składniki na cztery porcje konfitowanych kaczych udek
Ilość kaczych nóg zależy od tego, ile porcji chcesz przygotować. Jeśli zamierzasz przechowywać confit przez kilka tygodni zalej mięso kaczki warstewką tłuszczu.
- 4 udka kacze,
- sól morska do natarcia mięsa kaczki,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- pół łyżeczki pieprzu w ziarnach do konfitowania,
- 2–3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 duży lub 2 małe liście laurowe,
- do konfitowania mięsa: tłuszcz kaczy lub tłuszcz gęsi,
- do podania: ziemniaki, najlepiej młode lub odmiany nadającej się do pieczenia,
- ulubione warzywa.
Trudno jest podać dokładnie ilość tłuszczu, zależy to od wielkości naczynia, którego używasz. Nam wystarcza około 1 kg tłuszczu. Tłuszcz powinien sięgać minimum do połowy wysokości mięsa. Smalec gęsi z powodzeniem zastępuje kaczy tłuszcz. Przed konfitowaniem możesz krótko kacze udka podsmażyć od strony skórki na patelni. Podsmażenie udka nada mu ładniejszy kolor. Możesz też zrumienić je w piekarniku po zakończonym konfitowaniu.
Przepis na confit z kaczki – nogi kaczki we własnym tłuszczu
Przygotuj uda kaczki i marynatę. Oczyść uda kacze z nadmiaru tłuszczu i ewentualnie resztek piór. W naczyniu, w którym będziesz marynować kacze nogi, wymieszaj sól i pieprz. Natrzyj tą marynatą kacze uda. Następnie możesz udka kacze obłożyć plasterkami czosnku, ale ja tego nie robię. Przykryj szczelnie naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Im dłużej, tym lepiej.
Następnego dnia przygotuj kacze uda do konfitowania. Dokładnie opłucz nogi kaczki pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Roztopienie kaczego tłuszczu. W dużym garnku, najlepiej takim, który możesz wstawić też do piekarnika, rozgrzej tłuszcz kaczy lub gęsi smalec na niskim poziomie (na indukcji 2–3 na skali 1–9).
Jak przygotować confit?
Włóż nogi kaczki skórą do dołu do garnka z kaczym tłuszczem lub gęsim smalcem. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w tłuszczu (jeśli masz mniej tłuszczu, to w połowie confitowania obróć mięso skórką do góry). Do garnka dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach i tymianek. Utrzymuj temperaturę tłuszczu na poziomie około 85–90°C (na mojej kuchence indukcyjnej ustawiam na poziom 2 lub 3 a na gazie minimalny płomień). Gotuj przez około 3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo oddzieli się od kości. Co pewien czas sprawdzaj, czy mięso nie przywiera do dna naczynia.
Konfitowane nogi kaczki są dość jasne. Możesz je na kilka minut wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zrumienić. Nie przeszkadza to w przechowywaniu ani późniejszym podgrzewaniu confitu z kaczki.
Jak przechowywać confitowane mięso? Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, możesz przechowywać kacze nogi w tłuszczu. Przełóż je do pojemnika i zalej warstewką tłuszczu. W lodówce możesz przechowywać confit nawet kilka tygodni.
Odgrzewanie kaczych udek konfitowanych. Aby podgrzać konfit z kaczki, umieść go w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 20 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocista.
Przygotuj ziemniaki. Miękka konfitowana kaczka i pieczone ziemniaki to nasz ulubiony zestaw, a przy okazji wykorzystasz kaczy tłuszcz lub smalec gęsi. Pokrój ziemniaki w kostkę, wymieszaj z tłuszczem kaczym, dopraw solą i mielonym pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30–40 minut, aż będą złociste.
Udostępnij przepis na confit z kaczki
Jeśli spodobał Ci się nasz domowy sposób na przyrządzenie udka kaczki wg przepisu z kuchni francuskiej, zostaw komentarz i podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych, oznaczając nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Chętnie dowiemy się, jakie są Twoje ulubione dania z kaczki.
Jak podawać i przechowywać confit z kaczych udek?
Przepyszne kacze nogi, czyli tradycyjny confit z kaczych udek doskonale smakuje z prostymi dodatkami. My robimy do tego ziemniaki smażone na kaczym tłuszczu i podajemy z duszoną czerwoną kapustą lub zieloną sałatą z lekkim vinaigrette, ale pasuje też surówka z czerwonej kapusty. Confit de canard można podać z kaszą gryczaną albo wkroić konfitowane mięso do sałatki.
Confit de canard: czy konfitowana kaczka jest zdrowa?
Kaczy tłuszcz, w którym gotujemy mięso, jest znacznie zdrowszy niż wiele innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Oczywiście, zarówno same uda kaczki, jak i sposób przygotowania dania, powodują, że confit de canard jest dość kaloryczny.
Przepis na confitowane mięso może wydawać się trudny, a przygotowania dania czasochłonne. Jednak warto przygotować confit. W naszej kuchni confit z kaczki, tradycyjne francuskie danie, zajmuje szczególne miejsce i jestem pewna, że jeśli spróbujesz go raz, stanie się jednym z Twoich ulubionych. Przepyszne kacze nogi gotowane we własnym tłuszczu możesz też doprawić korzennymi przyprawami: cynamonem, goździkami i imbirem.
Co znaczy słowo confit?
Słowo confit, w wersji spolszczonej konfitowanie, w dosłownym tłumaczeniu oznacza konserwować. Technika konfitowania wywodzi się z kuchni francuskiej, to bardzo powolne gotowanie w kaczym tłuszczu lub w gęsim smalcu. Confitowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Technika konfitowania znana była już w starożytności. Popularność zyskała właśnie jako sposób konserwowania mięsa. Kiedy nie było lodówek, metoda konfitowania polegająca na powolnym pieczeniu mięsa kaczki i zalewaniu go wytopionym tłuszczem pozwalała przechowywać mięso przez dłuższy czas.
Metoda konfitowania jest bardzo ceniona przez szefów kuchni. Miękka konfitowana kaczka, szczególnie soczyste kacze uda, uznawana jest za przysmak i podawana w najlepszych restauracjach. Konfitowanie jest najlepszym sposobem na przyrządzenie udka kaczki lub gęsi, ponieważ wolne gotowanie nadaje im wspaniały smak.
Confit z kaczki.
Miałam okazję jeść tak przygotowana kaczę - no niebo w gębie! Chyba się skuszę i przygotuję taką sama
OdpowiedzUsuńuwielbiam gdy mięsko jest bardzo miękkie i łatwo oddziela się od kości. Niebawem zaczyna sie właśnie czas na gęsinę, kaczkę.
OdpowiedzUsuńWspaniała francuska potrawa, polecam każdemu smakoszowi
OdpowiedzUsuńPysznie to brzmi i wygląda, skorzystam z tego przepisu jak będzie okazja kupić kacze udka :-)
OdpowiedzUsuńPoczekam aż koleżanka wróci i kupię od niej , w zeszłym roku też kupowałam :-)
UsuńBrzmi jak brzmi, ale jak niesamowicie wygląda, aż zgłodnałam....
UsuńKaczka kojarzy się z kuchnią staropolską, Warto dbać o te tradycje. Gosia B.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo dobrze to wygląda
OdpowiedzUsuń