Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis na szybkie ciasto do kawy
Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis na szybkie ciasto do kawy
Każdy miłośnik czekolady zna to uczucie — każdy kęs wilgotnego ciasta czekoladowego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najważniejsze jest to, że nasz sprawdzony przepis na najlepsze ciasto czekoladowe jest bardzo prosty i szybki.
Tradycyjnie mocno czekoladowe ciasto zrobisz z łatwo dostępnych produktów. Wystarczy mąka pszenna, cukier, jajka, maślanka, kakao, likier kawowy, kawa i olej.
Pyszne ciasto czekoladowe to coś więcej niż tylko deser — to połączenie prostoty z doskonałością. Gotowe wilgotne ciasto znika ze stołu, zanim zdąży całkowicie wystygnąć.Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową – składniki
Moja szklanka ma zawsze pojemność 250 ml, łyżka 15 ml, a łyżeczka 5 ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- 300 g mąki pszennej tortowej (typ 405 lub 450)
- 4 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 średnie jajka,
- 220 g cukru
- 1 szklanka maślanki,
- 150 ml oleju np. rzepakowego,
- 50 ml likieru czekoladowego,
- 50 ml mocnej, kawy, świeżo zaparzonej i ostudzonej,
- szczypta soli.
Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe – szybkie ciasto czekoladowe krok po kroku
Przygotuj formę do ciasta i rozgrzej piekarnik. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni, grzałka góra – dół.
Przygotuj suche składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao i przesiej przez sitko.
Przygotuj mokre składniki. W drugim naczyniu lub misie miksera wymieszaj jajka, maślankę (lub kefir), cukier i olej rzepakowy.
Przygotuj ciasto mocno czekoladowe. Połącz w jednym naczyniu suche i mokre składniki, dodaj szczyptę soli i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj wystudzoną kawę i likier kawowy i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Przełóż gotowe wilgotne ciasto czekoladowe do formy i wyrównaj wierzch.
Upiecz ciasto. Wstaw ciasto do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika, grzałka góra – dół i piecz około 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto na około 10 minut w formie, a następnie przełóż na kratkę do studzenia. Kiedy lekko przestygnie, posmaruj wierzch ciasta polewą.
Polewa czekoladowa – jak zrobić najlepszą masę czekoladową na ciasto?
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g ulubionej czekolady (mleczna, deserowa lub gorzka), połamanej na małe kawałki,
- szczypta soli.
Jak przygotować polewę czekoladową. Podgrzej mocno śmietankę kremówkę. Dodaj kostki czekolady i szczyptę soli. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotowe wilgotne ciasto posmaruj na wierzchu polewą i pozwól jej zastygnąć, zanim zaczniesz kroić nasze ulubione ciasto czekoladowe.
Udostępnij przepis na proste ciasto czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową, które zawsze się udaje, jest puszyste i długo świeże.Spodobał Ci się nasz przepis jak zrobić ciasto czekoladowe? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery
Kulinarne rewolucje z Winnicy Lidla – przepisy, które warto wypróbować!
Czasem najlepsze pomysły przychodzą zupełnie niespodziewanie. Tak było z moim ulubionym ciastem czekoladowym. Pomysł, aby wzbogacić jego smak likierem kawowym, przyszedł mi do głowy, gdy szukałam inspiracji na pyszne ciasto czekoladowe. Z pomocą przyszedł mi portal WinnicaLidla.pl – prawdziwa kopalnia kulinarnych inspiracji i propozycji na każdą okazję. Wśród wielu interesujących artykułów moją uwagę przyciągnęły przepisy na imprezowe shoty z wykorzystaniem różnych alkoholi (zobacz 18 przepisów na sukces) czy drinki z Aperolem (sprawdź tutaj: przepisy na drinki z Aperolem), ale to nie wszystko! Portal oferuje nie tylko szeroki wybór alkoholi z całego świata, które możesz zarezerwować online, a następnie opłacić i odebrać w Lidlu przy okazji codziennych zakupów. To także bogata baza wiedzy o winach, alkoholach i sposobach ich łączenia z potrawami.
Zainspirowana przepisami, stwierdziłam, że likier kawowy może być doskonałym dodatkiem nie tylko do drinków, ale także do deserów. Dzięki temu postanowiłam upiec nasze ulubione ciasto czekoladowe. Portal WinnicaLidla.pl to idealne miejsce dla każdego, kto chce wzbogacić swoją wiedzę i odkryć nowe, oryginalne połączenia smakowe. Może i Ty znajdziesz tam inspiracje na pyszny deser lub wyjątkowy koktajl?
Najlepsze ciasto czekoladowe wilgotne i pyszne – użyj oleju, zamiast masła
Najlepsze ciasto czekoladowe powinno być wilgotne. Dlatego do przygotowania ciasta zamiast masła dodaję olej rzepakowy lub słonecznikowy. Olej nadaje ciastu miękkość i wilgotność. W odróżnieniu od masła, które nawet w temperaturze pokojowej zastyga, oleje pozostają płynne, dzięki temu nasze ulubione ciasto czekoladowe jest delikatne po ostygnięciu.
Sekret smaku mocno czekoladowego ciasta: likier kawowy, kawa i kakao
Wykorzystanie kawy i likieru kawowego w przepisach na ciasto czekoladowe jest jednym z najprostszych sposobów, aby pogłębić czekoladowy smak. Kawa i likier kawowy wzmacniają smak kakao i dodają aromatu.
Warto też zwrócić uwagę na jakość składników, które dodajemy do ciasta. Kakao holenderskie ma ciemny kolor i łagodniejszy, mniej kwaśny smak, a dobry likier kawowy dodatkowo go podkreśla.
Mleczne dodatki – wilgotność dzięki maślance
Nasz sprawdzony przepis na najlepsze ciasto czekoladowe zawiera maślankę. Dzięki niej ciasto staje się bardziej pulchne, a jednocześnie jest jeszcze bardziej wilgotne. Jeśli nie mamy maślanki pod ręką, można ją zastąpić kefirem. Połączenie sody oczyszczoną z maślanką sprawia też, że gotowe wilgotne ciasto jest lekkie i miękkie.
Sprawdzony przepis na pieczenie ciasta – idealna temperatura i czas
Najbardziej newralgicznym momentem jest pieczenie pysznego ciasta czekoladowego. Zbyt długie trzymanie w piekarniku spowoduje, że ciasto stanie się suche, natomiast za krótkie, że będzie surowe w środku. W większości przepisów na najlepsze ciasta czekoladowe temperatura wynosi około 175 stopni, ale warto pamiętać, że każdy piekarnik piecze odrobinę inaczej. Piekąc nasze pyszne ciasto czekoladowe, nie otwieraj zbyt często drzwiczek piekarnika.
Jak podać ciasto?
Ciasto czekoladowe można podać na wiele sposobów. Filiżanka kawy, zwłaszcza mocnej espresso lub latte podkreśli smak pysznego ciasta czekoladowego. Wino deserowe lub likier kawowy to również idealne dodatki do tego ciasta.
Przechowywanie ciasta czekoladowego: co zrobić, żeby zachować wilgotność ciasta czekoladowego?
Po wyjęciu z piekarnika pozwól gotowemu wilgotnemu ciastu odpocząć w formie przez około 10 minut. Następnie przenieś ciasto na kratkę, aby mogło całkowicie ostygnąć.
Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, maksymalnie do 4 dni.
Polewa czekoladowa – sekret smaku pysznego ciasta czekoladowego
To mocno czekoladowe ciasto jest pyszne samo w sobie, ale warto też przygotować polewę czekoladową. Dodaję do niej szczyptę soli morskiej, ponieważ sól wzmacnia smak czekolady. Ten patent na podkręcenie smaku polewy czekoladowej to przepis mojej babci. Pochodzi z czasów, kiedy niewiele osób w Polsce słyszało o soli himalajskiej czy tym bardziej o kwiatach soli morskiej Fleur de la sel. Babcia jednak zawsze mówiła, że "jeżeli czegoś brakuje, to brakuje soli".
Jak zrobić ciasto czekoladowe – najczęściej zadawane pytania
Dlaczego moje ciasto nie jest tak wilgotne, jak powinno? Zbyt długie pieczenie powoduje, że wilgotne ciasto czekoladowe staje się suche. Następnym razem, na około 5 minut przed końcem pieczenia, sprawdź, czy ciasto jest gotowe.
Czy mogę zastąpić maślankę innym składnikiem? Tak, maślankę można zastąpić kefirem. W ostateczności możesz również przygotować szybki zamiennik, mieszając mleko z odrobiną soku z cytryny — wystarczy 1 łyżka soku z cytryny na 250 ml mleka (odczekaj kilka minut, aż mleko się "zetnie").
Jaki olej jest najlepszy do przepisu na wilgotne ciasto? Do ciast najlepszy jest olej o neutralnym smaku, taki jak rzepakowy czy słonecznikowy. Nadaje ciastu miękkość, ale nie zmienia jego smaku.
Czy likier kawowy i kawa są niezbędne w przepisie? Kawa i likier kawowy wzbogacają smak czekolady. Kawa podkreśla głębię kakao, a likier dodaje deserowi ciekawego aromatu. Jeśli nie masz kawy pod ręką, możesz ją pominąć, a dodać więcej likieru.
Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbij w jego środek patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę. Jeśli wykałaczka wychodzi sucha lub z kilkoma mokrymi okruchami, ciasto jest gotowe. Jeśli na patyczku są jeszcze ślady surowego ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Jak przechowywać wilgotne ciasto czekoladowe? Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, aby nie straciło wilgoci.
Dlaczego dodaje się sól do polewy czekoladowej? Sól wzmacnia smak czekolady. To prosty trik, który pozwala wydobyć najlepszy smak polewy.
Czy znacie przepis na wilgotne ciasto czekoladowe bez mąki? Tak, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, czyli brownie z fasoli.
Ten przepis na ciasto czekoladowe z polewą czekoladową jest prosty, ale efekt — wyjątkowy. Po prostu czekoladowa uczta.
[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska
Ciasto wygląda pysznie! Idealne do kawy. :)
OdpowiedzUsuń