TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pączki serowe – przepis CzteryFajery.pl

Pączki serowe przepis na małe puszyste pączusie z ciasta na bazie twarogu

Kiedyś ekspresowe mini pączki serowe królowały w kuchni babci, dziś zdobywają setki lajków na Instagramie i TikToku. Przepis na pączki serowe jest prosty i szybki, a jednak te domowe pączki twarogowe mają w sobie coś, co sprawia, że sięgamy po nie bez opamiętania. Może dlatego, że to idealne pączki na imprezy, takie w sam raz na jeden kęs? Pyszne mini pączki serowe smażone na głębokim oleju, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, wymarzony dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kiedy następnym razem poczujesz ochotę na coś słodkiego, przygotuj ekspresowe mini pączki serowe, najlepiej z podwójnej porcji. Przecież nie ma zakazu osładzania sobie życia, jeden pączek po drugim.

Jeśli chcesz przygotować twarogowe pączki przepis z dodatkiem rumu sprawi, że będą to idealne pączki na imprezę karnawałową.

Ekspresowe mini pączki serowe z serem z wiaderka – składniki

Proporcje na około 30 ekspresowych mini pączków serowych. Dodatek rumu do ciasta do smażenia pączków zapobiega wchłanianiu dużej ilości oleju podczas smażenia i nadaje pączkom wspaniały smak.

  • 300 g sera tłustego lub półtłustego albo gęstego twarogu sernikowego „z wiaderka”,
  • 2 duże jajka,
  • 220 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (typ od 450 do 500),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki ciemnego rumu,
  • około 1,5 litra oleju do smażenia w głębokim tłuszczu, 
  • cukier puder do posypania lub przygotowania lukru.

Szybkie pączki serowe przepis na klasyczne pączki twarogowe

Przygotuj składniki. Ser zmiel trzykrotnie (lub użyj sera sernikowego z wiaderka). Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.

Przygotuj ciasto do smażenia pączków. Jajka ubij z cukrem na jasny, puszysty krem.  Do masy jajecznej dodaj ser i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, rum i sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Ciasto do smażenia pączków będzie miękkie i klejące.

Smażenie mini pączków. Rozgrzej olej do temperatury 180 stopni – to optymalne temperatura smażenia. (najwygodniej zrobić to w multicookerze albo sprawdzić temperaturę termometrem).

Jeżeli nie masz termometru, to w naczyniu z grubym dnem nagrzewaj olej przez około 3– 5 minut, wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej ma już odpowiednią temperaturę.

Uformuj pączki. Natłuść dłonie olejem. Z ciasta formuj kuleczki o średnicy około 3 cm (można to zrobić też łyżką stołową lub łyżką do lodów). Smaż pączki niewielkimi partiami, na złoty kolor. Pączki serowe wyciągam po około 3-5 minutach smażenia.

Nie wrzucaj jednorazowo zbyt wielu pączków, aby nie obniżać za bardzo temperatury oleju.

Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik, kiedy przestygną, pączki są gotowe do obtoczenia w cukrze pudrze. To także idealne pączki do podawania z fondue albo posmarowania lukrem.

paczki-serowe
Pyszne mini pączki przepis który zawsze się udaje. Doskonałe pączki do obtoczenia w cukrze pudrze.

Udostępnij przepis na pączki serowe

Spodobały Ci się nasze mini pączki przepis, który zawsze się udaje? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery, bo nic tak nie poprawia nastroju, jak pyszne pączki na imprezę.

Odkryj pomysły z Winnicy Lidla: Jak rum i pączki serowe stworzyły duet idealny

Historia uczy nas, że najlepsze dania często powstają zupełnie niespodziewanie. Przykładów jest mnóstwo, a pączki serowe z rumem, to potwierdzają. O tej słodkiej przekąsce przypomniałam sobie, gdy przeglądałam portal WinnicaLidla.pl i trafiłam na przepisy na drinki z rumem – tak zrodziła się idea dodania rumu do pączków.

Portal WinnicaLidla.pl to niezawodne źródło inspiracji dla każdego miłośnika niebanalnych smaków. Oferuje nie tylko szeroki wybór alkoholi z różnych zakątków świata, które można zarezerwować online, a następnie opłacić i odebrać przy okazji zakupów w pobliskim Lidlu. Na portalu znajdziesz też wiele ciekawostek i cennych informacji o alkoholach oraz ich zastosowaniu w kuchni. Choć wiele osób korzysta z portalu Winnica Lidla, by znaleźć klasyczne przepisy na drinki czy porady dotyczące serwowania, dla mnie ten portal to spiritus movens do eksperymentów w kuchni.

Najlepsze przepisy na pączki – nie tylko na Tłusty Czwartek

Smażenie pączków na karnawał to w Polsce niemalże obowiązkowy punkt programu. Na stołach pojawiają się wówczas nie tylko klasyczne pączki z marmoladą czy bardzo modne pączki do podawania z kremem pistacjowym albo słonym karmelem. Obok nich królują delikatne pączki z serkiem homogenizowanym, oponki serowe i pyszne małe pączki do obtoczenia w cukrze pudrze. W cukierniach coraz częściej można kupić także rumuńskie pączki serowe. Pączki z serkiem homogenizowanym są świetnym wyborem na deser dla dzieci.

Pączki wiatrowe z Katalonii – szukając inspiracji na karnawał, warto wypróbować katalońskie pączki przepis jest bardzo prosty. Te pączki znane są też pod nazwą „pierdnięcie mniszki”.

Mini pączki z ricotty – przepis na klasyczne włoskie baci di ricotta czyli „całuski z ricotty".

 

Skąd wziął się zwyczaj smażenia tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek?

Zanim pączki zagościły na naszych stołach i Facebookach, zajadano się nimi w starożytności. Rzymianie smażyli coś, co można by nazwać praprzodkami pączków. Potem przepis podróżował po Europie, przekształcając się w kolejne wersje. Aż w końcu, gdzieś między średniowiecznym szlakiem handlowym a kuchnią polskiej babci, ser wkroczył na scenę.

Dodanie twarogu do ciasta okazało się strzałem w dziesiątkę. Tak pojawiły się pączki twarogowe – wilgotne i puszyste pączusie na jeden kęs.

Dlaczego mini pączki serowe są wyjątkowe?

No dobrze, ale dlaczego właśnie ser? Odpowiedź jest prosta: bo to działa. W przeciwieństwie do klasycznych pączków, takich jak drożdżowe pączki z marmoladą czy pączki z budyniem, które wymagają wyrastania ciasta, ekspresowe mini pączki serowe to szybki deser i idealne pączki na karnawał. Nie ma potrzeby czekać, aż drożdże zrobią swoje – wystarczy proszek do pieczenia.

Pączki serowe na świecie

Choć pączki i oponki serowe kojarzą się z polską kuchnią (i słusznie, bo któż lepiej niż Polacy zna się na twarogu?), ich odpowiedniki znajdziemy w różnych zakątkach świata. Niemcy zajadają się Quarkbällchen – malutkimi, smażonymi kulkami serowymi posypanymi cukrem pudrem. We Włoszech z kolei można natknąć się na Castagnole di Ricotta – delikatne mini pączki z ricotty. Podawane z dżemem i śmietaną oryginalne rumuńskie pączki serowe papanasi to bogatsza wersja naszych pączków twarogowych.

Każdy miłośnik słodkości powinien też spróbować lokma – to tureckie pączki przepis na lokma nikomu nie sprawi trudności.

Pączki na Tłusty Czwartek

Chyba każdy Polak wie, że Tłusty Czwartek to jak święto narodowe, które traktujemy równie poważnie, jak majówkę. Tego dnia nikt nie liczy kalorii. Zjedzenie pączka w Tłusty Czwartek to jak zakup talizmanu na szczęście – a my nie lubimy ryzykować.

Pączusie serowe, idealne pączki do obtoczenia w cukrze pudrze, często pojawiają się na stołach obok tradycyjnych pączków z marmoladą czy bardziej wykwintnych pączków z kremem pistacjowym. W wielu domach pączki w karnawale to tradycja – przygotowuje się ciasto, smaży pyszne pączusie i testuje, ile pączków można zjeść na raz.

Szybkie serowe mini pączki przepis w pytaniach i odpowiedziach

Jaki ser jest najlepszy do pączków serowych? Najlepiej użyć 3–krotnie zmielonego półtłustego sera, dobrze odciśniętego z nadmiaru serwatki. Można też sięgnąć po ricottę albo serek homogenizowany, ale to już zupełnie inny przepis.

Co zrobić, żeby pączki nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu? Zbyt zimny olej sprawi, że pączki będą nasiąkały tłuszczem, optymalna temperatura oleju do smażenia pączków to 180 stopni. Również dodatek rumu lub innego mocnego alkoholu do ciasta do smażenia pączków zapobiega wchłanianiu dużej ilości oleju.

Czy mogę dodać nadzienie do pączków serowych? Tradycyjnie pączki serowe nie są nadziewane, ale możesz wypełnić je po smażeniu np. dżemem, kremem czekoladowym czy budyniem waniliowym.

Jak długo pączki z ciasta serowego zachowują świeżość? Pączki serowe są najsmaczniejsze w dniu smażenia, gdy są jeszcze ciepłe. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 1–2 dni.

Jakie dodatki pasują do pączków? Popularne dodatki to cukier puder, lukier cytrynowy i polewa czekoladowa. Możesz również dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do ciasta.

Czy można zrobić pączki serowe bez glutenu lub pączki z ziemniakami? Tak, wystarczy użyć mieszanki bezglutenowej odpowiedniej do wypieków. Konsystencja ciasta może być jednak nieco inna.

Jakie oleje są najlepsze do smażenia pączków? Do smażenia najlepsze są oleje o wysokiej temperaturze dymienia np. olej rzepakowy czy słonecznikowy.

Jaki jest czas smażenia pączków serowych? Zazwyczaj pączki są gotowe po 3–5 minutach smażenia, a temperatura oleju powinna wynosić 180 stopni.

paczki-serowe
[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska

Komentarze

  1. Piękne mini pączusie. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tłusty Czwartek - no to jeszcze trochę czasu do tego pączkowego święta. 3–5 minut smazenia to szybciutko sie smażą pączuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Święta też myślę, że się nadadzą :) Nie zawsze wszystko musi być tradycyjnie!

      Usuń
  3. Uwielbiam tego typu słodkości - takie pyszne słodkie przekąski na raz. Często w mojej ulubionej piekarni kupuję mini ptysie, pączusie rzadziej. Muszę kiedyś sobie zrobić samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wędrówki po kuchni22 listopada 2024 19:41

    Uwielbiam te małe, zdradliwe pączusie - bo na jednym nigdy się nie kończy :D W karnawale zawsze robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o pączkach serowych, ale chętnie ich spróbuję, bo wyglądają niezwykle apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje dzieci takie uwielbiają! Chociaż przyznaję, że częściej kupujemy niż robimy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak wyglądają smakowicie, że włamałabym się do Ciebie i je wykradła :) Gosia B

    OdpowiedzUsuń
  9. Od czasu do czasu lubię jeść pączki serowe, ale jeszcze nigdy ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można powiedzieć, że to taki trochę smak dzieciństwa. Moja mama je robi już od prawie 30 lat, zmieniają się tylko niektóre składniki, lubię bardzo, zresztą moje dzieciaki też!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych