TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ciekawy pomysł na obiad w indyjskim stylu

Ciekawy pomysł na obiad w indyjskim stylu

Kuchnia indyjska obfituje w aromatyczne, rozgrzewające dania, do których wykorzystuje się intensywne, nadające głębi przyprawy. Jedną z tradycyjnych potraw pochodzących z Indii jest korma. To doskonała propozycja na obiad zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź, jak ją przygotować!

ciekawy-pomysl-na-obiad-w-indyjskim-stylu

Korma – niezbędne składniki

Korma to danie zaliczane do curry. Jest to esencjonalny, gęsty sos stworzony na bazie jogurtu, orzechów i odpowiedniej mieszanki przypraw. Można go przygotowywać z kurczakiem, baraniną, rybą, a nawet warzywami. To idealna baza do różnorodnych obiadów, którą wystarczy zestawić z ugotowanym ryżem.

W Polsce sporą popularnością cieszą się dania indyjskie w wersjach z kurczakiem. Oto składniki niezbędne do przygotowania kormy z mięsem drobiowym:

  • 500 g piersi z kurczaka;

  • 200 g jogurtu naturalnego;

  • łyżeczka kurkumy;

  • łyżeczka chili;

  • mały kawałek imbiru;

  • 6 ząbków czosnku;

  • 2–3 łyżki oleju;

  • duża cebula;

  • 2 pomidory;

  • 2 łyżki serka kremowego Apetina o smaku jalapeño;

  • 50 g mielonych orzechów (np. nerkowców, migdałów);

  • łyżeczka mielonej kolendry;

  • łyżeczka kminu rzymskiego;

  • 4 łyżeczki przyprawy garam masala;

  • szczypta cynamonu;

  • świeża kolendra (opcjonalnie).

To wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania dania korma. Przepis jest bardzo prosty. Sprawdź, jak przyrządzić tę indyjską potrawę!

ciekawy-pomysl-na-obiad-w-indyjskim-stylu

Kurczak w sosie korma – jak przygotować?

W pierwszej kolejności trzeba przygotować kurczaka, ponieważ będzie musiał spędzić nieco czasu w marynacie. Pokrój mięso w dużą kostkę. W misce przygotuj zalewę – wymieszaj jogurt naturalny, kurkumę, chili, dwie łyżeczki garam masali, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mały kawałek (ok. 1 cm) startego imbiru. Dokładnie połącz składniki, a następnie umieść w nich kawałki piersi, dokładnie obtaczając.

Najlepiej zostawić mięso w takiej marynacie na co najmniej kilka godzin lub nawet całą noc. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy około godziny, by kurczak nabrał głębszego smaku. W międzyczasie pokrój cebulę na drobną kostkę, przeciśnij przez praskę pozostałe ząbki czosnku i zetrzyj drugą taką samą porcję imbiru.

Danie najlepiej przygotować w woku lub głębszej patelni. Rozgrzej dowolny olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę, aż nabierze złotego koloru. Do naczynia dodaj czosnek, imbir oraz przyprawy (kolendrę, kmin rzymski, cynamon) i smaż przez minutę.

Następnie wrzuć na patelnię zamarynowanego kurczaka i podsmażaj przez chwilę wszystko razem. Do mięsa dodaj serek Apetina i mieszaj do momentu roztopienia. Po tym dorzuć do dania jeszcze mielone orzechy, resztę garam masali i starte na drobnych oczkach tarki pomidory (zamiennie możesz wykorzystać passatę).

Wlej jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Jeśli danie jest zbyt gęste, dodaj do niego nieco mleczka kokosowego lub śmietanki 30%. Gotuj całość razem, aż mięso będzie całkowicie ścięte, a wszystkie smaki dobrze się połączą. Powinno to zająć około 20 minut na małym ogniu.

Gotową kormę serwuj z ryżem i opcjonalnie posyp całość świeżą posiekaną kolendrą. Aby nieco urozmaicić potrawę, możesz zamienić serek Apetina jalapeño na wariant o innym smaku. Na stronie http://www.apetina.com/pl/ zobaczysz, jak wiele opcji masz do wyboru. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, postaw na łagodną, naturalną wersję, a także pomiń chili w przepisie.

ciekawy-pomysl-na-obiad-w-indyjskim-stylu
 

Z czym przygotować indyjską kormę?

Korma to sos pasujący do rożnorodnych dodatków. Poza kurczakiem w daniu świetnie sprawdzą się kawałki wołowiny czy jagnięciny. Takie mięso również trzeba zamarynować, a najlepiej pokroić je w podłużne, cienkie paski. Poza tym do potrawy idealnie wpiszą się krewetki. Są błyskawiczne w przygotowaniu i wystarczy zaledwie chwila na patelni, by były gotowe do zjedzenia.

Sporo opcji czeka też na wegetarian. Zamiast wkładu mięsnego można wykorzystać kawałki marynowanego tofu, miks warzyw (kalafior, brokuł, marchewkę) czy ciecierzycę. Ponadto doskonale sprawdzą się bataty czy dynia. Dla urozmaicenia smaku warto posypać gotowe danie kawałkami ulubionych orzechów. Smacznego!

ciekawy-pomysl-na-obiad-w-indyjskim-stylu

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Korma
https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/kurczak-korma/

Materiał zewnętrzny.

Komentarze