TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa z soczewicy z ziemniakami – perska zupa soczewicowa dal adas

Zupa z soczewicy z ziemniakami – przepis na perską zupę soczewicową dal adas

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z ziemniakami przepis na perską zupę soczewicową dal adas. Zupa z soczewicy i ziemniaków świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Sekretem jej smaku jest duża ilość świeżej natki pietruszki i soku z cytryny, które dodaję tuż przed podaniem. Łatwa do zrobienia perska zupa soczewicowa to przepis, który możesz przygotować jako wegański lub z mięsem. Zupa z czerwonej soczewicy i ziemniaków jest gotowa w 30 minut i najlepiej smakuje z ciepłą bagietką lub ryżem gotowanym na parze. Doprawiam ją popularnymi w kuchni perskiej przyprawami kurkumą, kminem i szafranem. Kuchnia perska jest skarbnicą łatwych i pysznych przepisów, które nie wymagają egzotycznych składników. 

Sprawdź takie przepisy, jak lemoniada z octem jabłkowym i miodem (przepis) czy pyszny perski chleb barbari (przepis). Ta arabska zupa z soczewicy z ziemniakami to kolejny łatwy przepis, którym możesz urozmaicić swój kulinarny repertuar.

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z ziemniakami przepis na perską zupę soczewicową dal adas. Czas przygotowania wynosi około 30-40 minut.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z ziemniakami przepis

Czas przygotowania to około 30-40 minut. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

  • 3 łyżki masła ghee lub oleju,
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę, 
  • 1,5 litra wywaru warzywnego albo 2 kostki bulionu warzywnego bio,
  • 200 g suchej soczewicy czerwonej,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub pokrojone pomidory z puszki,
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy, 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych liści mięty,
  • duża szczypta mielonego cynamonu,
  • duża szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
  • pół płaskiej łyżeczki soli lub do smaku, pomiń sól, jeśli dodajesz kostki bulionu warzywnego,
  • mielony czarny pieprz i ewentualnie papryka wędzona do smaku,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub do smaku.

W niektórych wariantach dodawane są też pasta harissa, przyprawa curry, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawa oregano, oraz zielony groszek i pokrojone warzywa (marchewka, seler, słodkie ziemniaki), ale my pomijamy te składniki.

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami

Zupa soczewicowa z ziemniakami – jak zrobić zdrową zupę z soczewicy i ziemniaków?

Przygotuj składniki zupy soczewicowej. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą. Cebulę posiekaj w małą w kostkę, ząbki czosnku i natkę pietruszki drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, taką jak do zupy.

Czerwona soczewica nie wymaga moczenia w wodzie przed gotowaniem i gotuje się szybciej niż inne rośliny strączkowe.

Podsmaż składniki. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu masło ghee lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Zajmuje to około 5 minut. Dodaj posiekane ząbki czosnku i często mieszając, smaż około 1 minuty. Dodaj przecier pomidorowy (albo pokrojone pomidory z puszki) i smaż jeszcze 1 minutę, aż zacznie pachnieć.

Doprawianie zupy. Do garnka wsyp umytą soczewicę i pokrojone ziemniaki i wymieszaj z podsmażonymi składnikami. Dodaj przyprawy – 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, pół łyżeczki mielonej kurkumy, po dużej szczypcie cynamonu i kardamonu, sól i pieprz do smaku oraz ewentualnie suszoną miętę. Wlej około 2 szklanek bulionu warzywnego i mieszaj do chwili, aż rozprowadzisz koncentrat pomidorowy.

Gotowanie zupy. Wlej pozostały bulion warzywny, dobrze wymieszaj, zwiększ płomień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica się rozpadnie i ziemniaki będą miękkie. Zajmuje to od 20 do 25 minut. Jeśli zupa zgęstnieje, bardziej niż chcesz, dodaj trochę wody. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie 1 płaską łyżeczką papryki.

Podawanie zupy. Dodaj 3/4 natki pietruszki i zdejmij zupę z soczewicy z ziemniakami z ognia. Tuż przed podaniem wymieszaj z sokiem z cytryny. Posyp każdą porcję pozostałą natką pietruszki. Ta zupa podawana jest zazwyczaj ze świeżym chrupiącym pieczywem. W Iranie zupę podaje się z tradycyjnym płaskim chlebem – tutaj znajdziesz oryginalny przepis na perski chleb barbari

Udostępnij przepis na perską zupę z soczewicy z ziemniakami

Spodobał Ci się nasz przepis na perską zupę z soczewicy i ziemniaków? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami
Jeśli jeszcze nie próbowałaś soczewicy, to dal adas – perska zupa z soczewicy i ziemniaków jest właśnie dla Ciebie. Ta pożywna zupa rozgrzewa i jest tak sycąca, że może służyć jako danie główne.

Co to jest dal adas – perska zupa z soczewicą i warzywami? 

Dal adas, pożywna zupa z soczewicy z ziemniakami, to tradycyjne danie wegetariańskie pochodzące z położonego nad Zatoką Perską miasta Bushehr w południowym Iranie. Dal adas składa się z czerwonej soczewicy gotowanej na wolnym ogniu w bulionie warzywnym ze smażoną cebulą i czosnkiem, pokrojonych w kostkę ziemniaków, przecieru pomidorowego i przypraw, takich jak kurkuma, kminek, cynamon, chili w proszku i sól. Dal adas doprawia się świeżym sokiem z limonki lub pastą z tamaryndowca.

Perska zupa z soczewicy z ziemniakami jest zazwyczaj bardzo gęsta i bardziej przypomina gulasz z soczewicy lub indyjski dal niż polskie zupy. Ta pikantna zupa z soczewicy z ziemniakami jest zwykle podawana ze świeżym chlebem lub ryżem oraz natką kolendry, lub pietruszki i czerwonym chili na wierzchu. 

W niektórych wersjach do tej rozgrzewającej zupy soczewicowej dodawana są też pasta harissa, przyprawa curry, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawa oregano, oraz zielony groszek i pokrojone warzywa (marchewka, seler, słodkie ziemniaki). Nam jednak bardziej smakuje klasyczna zupa z soczewicy. Słodkie ziemniaki i marchewka powodują, że zupa jest dla nas zbyt słodka. Nie dodajemy też do niej suszonego makaronu. 

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami
Soczewica to niezwykle wszechstronny, zdrowy i smaczny produkt kuchenny. Jest bogata w błonnik i białko, więc na długo zaspakaja głód, a według tradycyjnej medycyny perskiej, działa rozgrzewająco.
 

Jak ugotować soczewicę czerwoną?  

Czerwona i żółta soczewica są szybkie w przygotowaniu, szczególnie w porównaniu z brązową soczewicą i innymi rodzajami ziaren. To sprawia, że są idealne, jeśli chcesz przygotować szybki obiad. Żeby otrzymać 220-250 g soczewicy ugotowanej potrzebujesz 100 g suchej soczewicy czerwonej.

Soczewica w zupie czy gulaszu? Proste wskazówki

Dodając soczewicę do zupy lub gulaszu, nie musisz jej wcześniej gotować osobno. Wystarczy wrzucić ją do garnka na około 10–15 minut przed zakończeniem gotowania potrawy. Dzięki temu soczewica wchłonie aromaty przypraw i bulionu. Dodatkowo 1 płaska łyżeczka papryki świetnie podkreśli smak soczewicy.

Soczewica na sypko

Jeżeli chcesz ugotować soczewicę czerwoną na sypko, trzeba zachować odpowiednie proporcji wody i kontrolować czas gotowania. Na jedną szklankę czerwonej soczewicy potrzebujesz 1,5 szklanki wrzącej wody. Po wsypaniu soczewicy do wrzątku gotuj ją na wolnym ogniu przez około 10–12 minut.

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami

Czy zupa z ziemniakami i soczewicą jest zdrowa? 

Soczewica, jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, jest składnikiem wielu zup i gulaszy. Stanowi ważny składnik diety mieszkańców Półwyspu Indyjskiego, a ze względu na dużą zawartość białka jest niezastąpiona w kuchni wegetariańskiej. Głównym składnikiem dal adas – perskiej zupy z soczewicy z ziemniakami jest soczewica czerwona, ale w sklepach jest też dostępna soczewica zielona, czarna i soczewica brązowa. Perska zupa z soczewicy dal adas polecana jest przy chorobach wirusowych, takich jak grypa i przeziębienie, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić organizm. Zastanawiasz się nadal czy zupa soczewicowa jest zdrowa? Odpowiedź znajdziesz poniżej. 

  • Soczewica zawiera dużo wysokiej jakości białka, które jest porównywalne z białkiem zwierzęcym. To sprawia, że jest jednym z najlepszych zamienników mięsa.
  • Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości, wspomaga trawienie i ułatwia odchudzanie. Błonnik pełni także funkcję detoksykującą, ponieważ wiąże toksyny w organizmie.
  • Soczewica suszona zawiera 4 razy więcej żelaza niż soczewica z puszki.
  • Ziarna soczewicy zawierają witaminy z grupy B, które wzmacniają nerwy oraz dużo magnezu, potasu, cynku i kwasu foliowego.
  • Według tradycyjnej medycyny perskiej soczewica ma właściwości rozgrzewające. Warto wiedzieć, że tradycyjna medycyna perska zwana tebbe sonnati jest jedną z najstarszych form medycyny tradycyjnej. Badania naukowe potwierdziły skuteczność tradycyjnych perskich preparatów ziołowych w leczeniu i zapobieganiu Covid-19.
  • Istnieje około 50 różnych odmian soczewicy. Do najbardziej znanych należą soczewica zielona, ​​czerwona, żółta, soczewica brązowa i czarna. Im mniejsze są ziarna soczewicy, tym intensywniejszy smak.

zupa-z-soczewicy-z-ziemniakami
Zupa z soczewicy z ziemniakami.

Komentarze