Przepis na ciasto czekoladowe – wilgotne i aromatyczne
Przepis na ciasto czekoladowe – wilgotne i aromatyczne
Czy istnieje coś lepszego niż kawałek dopiero co wyjętego z piekarnika, jeszcze ciepłego ciasta czekoladowego? Pyszne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem rumu potrafi poprawić humor lepiej niż najlepsza komedia. Nasz prosty przepis na ciasto czekoladowe łączy intensywny smak czekolady i rumu z prostotą wykonania – dzięki temu każdy może z łatwością przygotować ciasto czekoladowe do kawy albo na imprezę.
Szybkie ciasto czekoladowe – najlepsze ciasto na imprezę
Każdy sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe musi, naszym zdaniem, spełniać trzy podstawowe warunki: ciasto powinno być mocno czekoladowe wilgotne i aromatyczne.
Tego potrzebujesz, żeby zrobić proste ciasto czekoladowe – składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Moja szklanka ma 250 ml pojemności, a łyżka 15 ml. Proporcje na tortownicę 24 cm lub nieco mniejszą.
- 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 50% kakao),
- 120 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
- 120 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 4 łyżki (60 ml) ciemnego rumu,
- 1-2 łyżki kakao.
Przepis na najlepsze ciasto czekoladowe – jak przygotować ciasto czekoladowe krok po kroku?
Przygotowanie ciasta czekoladowego nie sprawi Ci trudności, to prosty przepis na ciasto które zawsze się udaje. Pamiętaj tylko o tym, że wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed pieczeniem. Kiedy to pyszne ciasto czekoladowe będzie już gotowe, odłóż kawałek jeszcze ciepłego ciasto czekoladowego dla siebie, bo może zniknąć zanim zdążysz go spróbować.
Rozpuść czekoladę. Do garnuszka włóż pokrojone na kawałki masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodaj kostki czekolady i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż masa będzie jednolita.
Przygotuj suche składniki. Wymieszaj mąkę pszenną, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia, a następnie przesiej przez sitko. Dzięki temu nasze pyszne ciasto czekoladowe będzie równomiernie napowietrzone.
Ubij żółtka z cukrem. Korzystając z najwyższych obrotów miksera, utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj rum i wymieszaj łyżką.
Przygotowanie ciasta czekoladowego. Do jajecznej masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszaj. Nie przerywając mieszania, dodawaj stopniowo suche składniki. Mieszaj szpatułką, aż całość połączy się w jednolitą masę.
Przygotuj pianę z białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
Pieczenie mocno czekoladowego ciasta. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub tortownicy 24 cm i wstaw na drugą półkę od dołu do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzałka góra – dół). Czas pieczenia wynosi około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Udostępnij prosty przepis na ciasto czekoladowe z kakao
Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na wspaniałe ciasto czekoladowe z rumem? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery Ciekawi jesteśmy jakie są Twoje ulubione przepisy na ciasta czekoladowe?
Po co dodawać rum do ciasta?
Rum jest bardzo aromatyczny, pasuje do koktajli, kawy czy deserów. Dodatek rumu podkreśla smak słodkich wypieków, zwłaszcza czekoladowych. Rum świetnie komponuje się też z orzechami i rodzynkami, a także czekoladą. To idealny alkohol do nasączania biszkoptów oraz wzbogacenia smaku kremów i polew.
Rum Love Festiwal vol. 6 – dla miłośników rumu i nie tylko
Warto wspomnieć, że w dniach 13-14 czerwca 2025 odbędzie się kolejna edycja Rum Love Festiwal we Wrocławiu. Byliśmy na dwóch poprzednich edycjach i naprawdę warto się tam wybrać. To wyjątkowe wydarzenie, podczas którego będziecie mieli okazję degustować ponad 140 różnych marek rumu i poznawać tajniki tego trunku. Podczas festiwalu odbywają się także warsztaty i prezentacje, nikt nie będzie się nudził.
Rum Love Festiwal to także wymarzone miejsce dla pasjonatów koktajli rumowych.
Co czeka na uczestników podczas kolejnej edycji?
- Ponad 140 marek rumu.
- Warsztaty, degustacje i strefa gastronomiczna oraz nowość strefa Latin Spirits.
- Eksperci w branży rumowej.
- Prezentacje na temat historii i produkcji rumu.
Jeśli planujecie w czerwcu 2025 roku odwiedzić Wrocław, nie zapomnijcie o Rum Love Festiwalu – to prawdziwe święto każdego fana rumu i jego kulinarnych zastosowań.
Jak przygotować polewę czekoladową?
Proste ciasto czekoladowe z polewą to prawdziwy hit każdej imprezy. Aby przygotować polewę czekoladową, będziesz potrzebować:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g ulubionej czekolady (może być czekolada mleczna, deserowa lub gorzka czekolada), połamanej na małe kawałki,
- szczypta soli.
Jak przygotować polewę czekoladową? Podgrzej mocno śmietankę kremówkę. Dodaj kostki czekolady i szczyptę soli. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotowe ciasto posmaruj na wierzchu polewą i pozwól jej zastygnąć, zanim zaczniesz kroić ciasto.
Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Najczęściej upieczone ciasto czekoladowe dekoruję polewą, ale jeśli wolisz coś prostszego, wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem. Można dodać do cukru pudru odrobinę cynamonu lub wanilii w proszku.
Najlepsze przepisy na wilgotne ciasto czekoladowe – jak podkręcić smak ciasta z czekoladą?
Zastanawiasz się, jak przygotować najlepsze ciasto? Podpowiadamy. To mocno czekoladowe ciasto jest pyszne samo w sobie, ale jeśli chcę zaszaleć, dekoruje ciasto czekoladowe polewą. Możesz też przygotować pyszne ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi, polecam ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo–czekoladową polewą. Równie pyszne jest wilgotne ciasto czekoladowe z kremem oraz mocno czekoladowe ciasto z czerwonym winem.
Masz ochotę na szybkie ciasto czekoladowe z kremem? Przełóż je masą z serka mascarpone i czekolady. Jestem pewna, że wszyscy będą prosić o Twój sprawdzony przepis.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao bez czekolady?
Sprawdź przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Dla osób na diecie bezglutenowej idealne będzie brownie z fasoli - tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z czarnej fasoli.
Najlepsze ciasto czekoladowe – nasze tajne dodatki
Po raz pierwszy to ciasto czekoladowe zagościło na naszym stole wiele lat temu. Moja babcia dodawała do niego drobniutko posiekane orzechy, ale równie dobrze pasują też migdały.
Polecam przygotować ciasto czekoladowe z podwójnej porcji składników, bo ma dziwną właściwość – zanika w niewyjaśnionych okolicznościach!
Jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe? Najczęściej zadawane pytania
Jak długo można przechowywać czekoladowe wilgotne ciasto z polewą? To ciasto można przechowywać w lodówce do 4-5 dni, najlepiej przykryte folią spożywczą, aby nie wysychało.
Czy mogę zamienić gorzką czekoladę na czekoladę mleczną? Czy mogę pominąć kakao? Możesz upiec to ciasto z mleczną czekoladą, ale będzie słodsze i mniej intensywne w smaku. Jeśli pominiesz kakao, dodaj o 1 łyżkę mąki więcej.
Co zrobić, jeśli ciasto jest zbyt suche? Jeśli ciasto jest zbyt suche, podawaj je z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, Możesz też udekorować ciasto polewą np. czekoladowo–rumową.
Czy można użyć innych form pieczenia? Tak, ciasto można upiec w formie okrągłej, prostokątnej, a nawet jako tort czekoladowy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ciasta, więc warto sprawdzić je patyczkiem.
Jak zrobić najlepszą polewę czekoladową? Aby przygotować polewę czekoladową, roztop czekoladę z odrobiną masła lub śmietany kremówki,
Czy mogę zrobić czekoladowe wilgotne ciasto bezglutenowe? Tak, wystarczy zastąpić mąkę pszenną mąką migdałową lub bezglutenową mieszanką do wypieków.
Co zrobić, jeśli ciasta opadają po upieczeniu? Aby ciasto nie opadło, nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu zostaw ciepłe ciasto czekoladowe w uchylonym piekarniku przez kilka minut, zanim wyjmiesz je na blat, aby uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Gotowe ciasto pokrój, dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Murzynek, brownie, tort Sachera – jakie jest najlepsze ciasto czekoladowe na świecie?
Wybór „najlepszego ciasta” to sprawa mocno subiektywna, ale jest kilka klasyków, które cieszą się uznaniem miłośników czekolady na całym świecie.
- Sachertorte – to austriacki klasyk uznawany za jedno z najlepszych ciast czekoladowych na świecie. To wilgotne ciasto czekoladowe przełożone warstwą morelowej konfitury i polane lśniącą polewą czekoladową.
- Fondant czekoladowy (Lava Cake) znane również jako „molten chocolate cake” to wilgotny czekoladowy deser, które ma płynne, ciepłe wnętrze. Kiedy przekroisz ten czekoladowy deser, rozlewa się gorąca czekolada.
- Brownie łączy pyszne ciasto czekoladowe z chrupiącą skórką.
- Torta Caprese pochodzące z włoskiej wyspy Capri, to bezglutenowe ciasto na bazie migdałów, które ma intensywny smak i wilgotną konsystencję. Torta Caprese jest często serwowana z cukrem pudrem i doskonale komponuje się z filiżanką espresso.
- Gâteau au Chocolat francuskie ciasto z czekolady, masła, jajek i cukru. Efekt? Bogate, wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych