TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na racuchy bez drożdży

Przepis na puszyste racuchy bez drożdży – szybkie racuchy z jabłkami

Przepis na racuchy bez drożdży to jeden z tych kulinarnych skarbów, które każdy powinien znać. Bo kto powiedział, że pyszne pachnące racuchy zrobić można tylko z ciasta drożdżowego? Puszyste racuchy bez drożdży to super pomysł, gdy czas goni, a Ty masz ochotę na coś pysznego. Szybkie racuchy z jabłkami są proste do zrobienia, a do tego równie smaczne co tradycyjne racuszki z jabłkami. Jeśli masz w domu kilka podstawowych składników, m.in. 2 duże jabłka, jajka, mąkę pszenną, sodę i proszek do pieczenia, to klasyczne racuchy z jabłkami bez drożdży przygotujesz błyskawicznie.

Moja babcia zawsze twierdziła, że do racuchów z jabłkami najlepsze są kwaskowe jabłka odmiany Antonówka. Nie zawsze mam do nich dostęp, ale sprawdzą się każde polskie jabłka. My często dodajemy jabłka odmiany Ligol albo Delikates.

Zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży? Zapraszam po nasz sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami.

przepis-na-racuchy-bez-drozdzy

Jak zrobić idealne ciasto na racuchy bez drożdży?

Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z takiej ilości składników usmażmyż około 22–24 racuszków z jabłkami. Czas przygotowania 10 minut, czas smażenia 20 minut.

  • 3 małe jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego (lub mleko roślinne) – 330 ml
  • 2 duże jabłka (np. jabłka odmiany Ligol lub inne Twoje ulubione)
  • 2 szklanki mąki pszennej – 330 g,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego lub więcej do smaku,
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia racuchów,
  • opcjonalnie: cynamon dla dodatkowego aromatu.
 

Aromatyczne i pachnące racuchy bez drożdży – przygotowanie krok po kroku

Przepis na racuchy z jabłkami jest bardzo prosty, pamiętaj, żeby patelnia była średnio rozgrzana. Czas przygotowania 10 minut, natomiast usmażenie placków z jabłkami zajmie Ci około 20 minut.

Przygotuj ciasto na racuchy. Do dużej miski przesiej 2 szklanki pszennej mąki wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

Dodaj 3 rozbełtane jajka oraz 1 i 1/3 szklanki mleka i dokładnie wymieszaj rózgą lub mikserem. Jeśli masz ochotę, dodaj odrobinę ulubionych przypraw, np. cynamonu.

Ciasto powinno być dość gęste, ale nie za bardzo – jeśli jest zbyt zbite, dodaj odrobinę mleka.

Przygotuj jabłka. Dwa duże jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj starte jabłka do ciasta na racuchy i wymieszaj łyżką.

Smażenie racuchów. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Małą chochelką nakładaj ciasto z jabłkami na patelnie, formując okrągłe placuszki. Szybkie racuchy z jabłkami smaż na średniej mocy palnika po około 1,5 – 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnej porcji, rozgrzej na patelni 1–2 łyżki oleju.

Gotowe racuchy najlepiej smakują od razu po usmażeniu posypane cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

 

Udostępnij prosty przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży

Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na pachnące racuchy z jabłkami bez drożdży? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem @Czteryfajery Napiszesz nam jaki jest Twój ulubiony przepis na racuszki z jabłkami?

przepis-na-racuchy-bez-drozdzy
 

Zamienniki drożdży. Jeśli nie drożdże, to co?

Sekret puszystych racuchów bez drożdży tkwi w odpowiednich zamiennikach. Oto kilka najpopularniejszych:

  1. Proszek do pieczenia – absolutny klasyk. Dodaje racuchom lekkości i sprawia, że ciasto pięknie wyrasta.
  2. Soda – w połączeniu z kwaśnym składnikiem, takim jak jogurt naturalny czy kefir, działa tak samo, jak proszek do pieczenia.
  3. Ocet jabłkowy + soda – brzmi jak eksperyment chemiczny, ale w kuchni to połączenie jest niezawodne.

Warto pamiętać, że te zamienniki działają niemal natychmiast, więc ciasto na racuchy najlepiej smażyć od razu po wymieszaniu.

Co zrobić, żeby Twoje racuszki z jabłkami były perfekcyjne?

Nie oszczędzaj na patelni! Używaj dobrej jakości nieprzywierającej patelni (nada się też patelnia do pancakes). Racuchy nie lubią przypalania.

Olej czy masło? Do smażenia najlepiej nadaje się olej o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy), ale odrobina masła dodana na koniec smażenia nada plackom z jabłkami niepowtarzalnego aromatu.

Temperatura ma znaczenie. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ale nie zbyt gorąca – w przeciwnym razie racuchy spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.

Nie przekręcaj za szybko. Daj racuchom chwilę, aby mogły „dojść” z jednej strony, zanim je przewrócisz.

 

Jogurtowe racuchy i inne przepisy na placki z jabłkami

Dobry i sprawdzony przepis na racuchy bez drożdży to prawdziwy skarb dla tych, którzy lubią zjeść smacznie, ale zawsze brak im czasu. Przepis na racuchy z jabłkami jest bardzo uniwersalny – możesz je podać na śniadanie, deser, a nawet kolację. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a czas smażenia 20 minut. Gotowe racuchy pachnące jabłkami, możesz posypać cukrem pudrem albo podać z dżemem.

Nasze ulubione przepisy to placki jogurtowe z jabłkami odmiany antonówka i racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami.


Dlaczego przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży to hit Internetu?

Drożdże wymagają czasu, aby „zadziałały". Jeśli więc masz ochotę na coś „na szybko”, to tradycyjne racuchy z jabłkami z przepisu babci mogą nie być najlepszym rozwiązaniem. Po drugie, nie wszyscy przepadają za specyficznym smakiem drożdży. A po trzecie – szybkie racuchy bez drożdży są łatwiejsze do zrobienia.


Najczęściej zadawane pytania o szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Jak uniknąć przypalania racuchów podczas smażenia? Najlepiej smażyć na średnim ogniu i używać oleju o neutralnym smaku lub klarowanego masła.

Jak przechowywać racuchy, aby zachowały świeżość? Jeśli coś zostanie (choć wątpię), najlepiej przechowywać racuchy w szczelnym pojemniku w lodówce. Na drugi dzień możesz je podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce – wciąż będą smakować wyśmienicie!

Czy można zrobić racuchy bez jajek? Tak, można! Wystarczy zastąpić je np. mieszaniną siemienia lnianego i wody (1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody zamiast 1 jajka). To dobry sposób, jeśli chcesz zrobić racuchy wegańskie bez drożdży.

Czy można zrobić racuchy wegańskie bez drożdży? Takie wegańskie racuchy bez drożdży świetnie sprawdzą się jako przekąska. Wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut, aż powstanie żelowa konsystencja. Dobrym zamiennikiem 2 jajek jest zmiksowany dojrzały banan. Zamiast mleka krowiego zastosuj mleko roślinne sojowe lub owsiane. Wegańskie racuchy bez drożdży są równie pyszne, jak tradycyjne racuchy.

Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.

przepis-na-racuchy-bez-drozdzy
Przepis na racuchy bez drożdży.

Komentarze