Sałatka Waldorf klasyczna
Sałatka Waldorf klasyczna – przepis na sałatkę z selera i jabłek z majonezem i chrupiącymi orzechami włoskimi
Sałatka Waldorf klasyczna przepis na sałatkę z selera i jabłek z majonezem. To lekka i chrupiąca sałatka z zaledwie kilku składników – klasyczny przepis, który jest idealny na każdą okazję. Prosta sałatka z jabłkiem i selerem naciowym z orzechami włoskimi jest dzisiaj ikoną najlepszych restauracji. I nie bez powodu. Pochodzący z końca XIX wieku przepis na sałatkę Waldorf, jest wyjątkową kompozycją smaku warzyw i owoców. Choć składniki sałatki Waldorf są łatwodostępne, efekt zawsze zachwyca. Dlaczego warto spróbować klasycznej sałatki Waldorf? Ponieważ to jedna z najlepszych i najbardziej znanych sałatek na świecie.
Sałatka Waldorf klasyczna przepis na sałatkę z jabłek, selera naciowego, orzechów i winogron i majonezu. To elegancka i prosta sałatka na przyjęcie lub smaczną przekąskę do pracy. Czas przygotowania sałatki Waldorf to około 15 minut.Klasyczna sałatka Waldorf składniki
- 2 duże łodygi selera naciowego, to mniej więcej 1 szklanka selera naciowego, pokrojonego na 5 mm plasterki,
- 2 soczyste jabłka Grójeckie, nie obieraj ich ze skórki, aby zachować chrupkość i kolor,
- opcjonalnie pół szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych, zostaw kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji,
- 6-7 płaskich łyżek majonezu, najlepszy jest domowy naturalny majonez, bez konserwantów,
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka liści sałaty, na których podasz sałatkę w eleganckiej, klasycznej wersji albo garść mieszanych kolorowych sałat.
Klasyczna sałatka Waldorf przepis – pyszna i chrupiąca sałatka z jabłkami i selerem naciowym
Przygotuj składniki sałatki Waldorf. Seler naciowy dokładnie umyj i usuń twarde włókna. Pokrój łodygi selera naciowego na plasterki o grubości około 5 mm. Umyj jabłka i pokrój w niedużą kostkę (nie obieraj ich ze skórki, aby zachować chrupkość i kolor).
Upraż orzechy włoskie, jeśli chcesz je dodać do sałatki. Na suchą patelnię wsyp grubo posiekane orzechy włoskie i często mieszając, podgrzewaj, aż zaczną ładnie pachnieć.
Sos majonezowy do sałatki Waldorf
Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Taki sos zwiększa kaloryczność sałatki Waldorf. Jeśli chcesz, aby sałatka była lżejsza i mniej kaloryczna, możesz zastąpić połowę majonezu jogurtem naturalnym – uzyskasz zdrowszą, ale równie pyszną wersję.
Wymieszaj składniki sałatki Waldorf i odstaw do lodówki na 30 minut. Tę chrupiącą sałatkę podawaj na liściach sałaty, udekorowaną połówkami orzechów włoskich i ewentualnie listkami świeżej mięty.
Udostępnij przepis na chrupiącą sałatkę z selera i jabłek z majonezem i orzechami
Spodobał Ci się przepis na chrupiącą sałatkę? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Do czego podawać sałatkę waldorfską?
Sałatka z jabłek, selera naciowego, orzechów włoskich, winogron, orzechów i majonezu jest niezwykle wszechstronna. Jej lekka, świeża i kremowa konsystencja sprawia, że sałatka Waldorf świetnie pasuje do wielu dań.
Możesz ją podać jako elegancki dodatek do mięs, takich jak pieczony kurczak, steki z wołowiny czy delikatna polędwiczka wieprzowa. Równie dobrze pasuje do ryb, na przykład grillowanego łososia.
Ta chrupiąca sałatka jest doskonała na lunch – podana z chrupiącym pieczywem lub tostami, staje się pożywnym, a zarazem lekkim daniem. Jeśli planujesz wieczór przy winie, połączenie sałatki Waldorf i serów, takich jak brie i camembert, to dokonały pomysł.
Na eleganckie przyjęcia możesz podać ją w małych porcjach – w szklankach lub na liściach sałaty – jako lekką i elegancką przystawkę. Niezależnie od okazji, ta pyszna sałatka z sosem majonezowym i chrupiącymi orzechami włoskimi dodaje świeżości, lekkości i wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi.
Sałatka Waldorf posmakuje zarówno miłośnikom klasycznych smaków, jak i tym, którzy cenią sobie połączenie świeżości z delikatną słodyczą.
Jak powstała sałatka Waldorf z winogronami?
Przepis na sałatkę Waldorf stworzył w 1896 roku Oscar Tschirky szef kelnerów w słynnym nowojorskim hotelu Waldorf-Astoria. Na początku była to prosta kombinacja jabłek, selera i majonezu, ale z czasem jej skład został wzbogacony o orzechy i winogrona. Początkowo serwowana jako przystawka na bankietach, szybko zdobyła uznanie wśród smakoszy z całego świata.
Klasyczna kompozycja składników – co wyróżnia przepis na sałatkę Waldorf?
To, co wyróżnia owocowo - warzywną sałatkę Waldorf, to idealne połączenie świeżych, chrupiących produktów. Klasyczne składniki sałatki Waldorf to:
- Jabłka – najlepiej soczyste Jabłka Grójeckie, które dodają sałatce świeżości i owocowej nuty.
- Pokrojony seler naciowy – podkreśla smak sałatki.
- Orzechy włoskie siekane – po uprażeniu dodają orzechowego aromatu.
- Majonez – jest najlepszą bazą sosu majonezowego do sałatki Waldorf, która delikatnie łączy wszystkie składniki w spójną całość. Możesz jednak zastąpić majonez naturalnym jogurtem.
- Winogrona – dodają odrobiną słodyczy, ale klasyczna wersja ich nie zawiera. Do podanych w przepisie proporcji wystarczy pół szklanki winogron bez pestek – najlepiej ciemnych lub różowych.
Dzięki prostocie składników sałatka Waldorf klasyczna jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.
Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Sałatka Waldorf klasyczna.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych