TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Syrop z kopru włoskiego – przepis na syrop na kaszel

Syrop z kopru włoskiego – przepis na syrop miodowy z koprem włoskim na kaszel i niestrawność

Ziołowy syrop z kopru włoskiego zyskuje coraz większą popularność jako naturalny środek na kaszel i niestrawność. Pewnie część z Was wie, że nasze babcie podawały herbatkę z owocu kopru włoskiego, żeby złagodzić kolkę. Znany od lat w medycynie ludowej, syrop z kopru włoskiego (znanego też jako fenkuł) wspomaga leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i przeziębień, ale też pomaga na problemy trawienne.

Większość ziołowych mikstur przygotowujemy wiosną (np. syrop z młodych pędów sosny) lub pod koniec lata, ale miód fenkułowy można zrobić o każdej porze roku.

Według Ajurwedy miód, podobnie jak masło ghee, wzmacnia działanie zażywanych z nim ziół.  

Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, zawarte w artykule informacje nie mogą zastąpić porady lekarza, farmaceuty czy dietetyka.

syrop-z-kopru-wloskiego-przepis-na-syrop-na-kaszelMiód z koprem włoskim to delikatny środek wykrztuśny i przeciwzapalny. Łagodzi zarówno suchy, jak i wilgotny kaszel i pomaga w usuwaniu flegmy.
 

Syrop z kopru włoskiego przepis

Syrop z kopru włoskiego ten nie powinien być podawany dzieciom poniżej 4 roku życia bez konsultacji z pediatrą. Dawkowanie syropu dla dzieci powyżej 4 roku życia i dorosłych znajdziesz poniżej.

  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego,
  • 1 szklanka, wody
  • 2 szklanki  miodu,
  • opcjonalnie 2–3 łyżki suszonego tymianku albo 6 łyżek świeżych liści tymianku,
  • opcjonalnie możesz dodać od 50 do 100 ml spirytusu.

Alkohol pełni w tym przepisie rolę konserwantu, ale taki syrop z kopru włoskiego na miodzie i spirytusie może być stosowany tylko przez osoby dorosłe, ponieważ zawartość alkoholu wynosi od 5% do 11%. Miodowy syrop z koprem włoskim bez dodatku alkoholu nie straci swoich właściwości nawet przez rok, jeśli będzie przechowywany w lodówce.

 

Ziołowa tradycja syrop z kopru włoskiego na miodzie – jak zrobić?

Choć syropy z kopru można kupić w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ich przygotowanie w domu jest prostsze, niż się wydaje.

Przygotuj napar. Doprowadź wodę do wrzenia. Zalej 2 łyżki nasion kopru włoskiego i ewentualnie tymianek niemal wrzącą wodą. Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na około 40 minut pod przykryciem lub gotuj 15–20 minut na minimalnej mocy palnika, aby przygotować napar.

Przygotuj syrop. Odcedzić napar przez gazę i wlej do rondelka. Dodaj 2 szklanki miodu i podgrzewaj do momentu, kiedy płyn będzie letni i będzie miał jednolitą konsystencję. Jego temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni, żeby miód nie stracił swoich cennych właściwości. Jeśli zamierzasz dodać alkohol, to zrób to dopiero wtedy, gdy syrop wystygnie.

Przechowywanie. Przelej syrop do czystej, wyparzonej wrzątkiem butelki lub słoika (najlepiej w ciemnym kolorze, aby chronić go przed światłem) i szczelnie zakręć. Syrop bez dodatku alkoholu powinien być przechowywany w lodówce.

 

Udostępnij przepis syrop z kopru włoskiego i miodu

Spodobał Ci się nasz przepis na syrop ziołowy z kopru włoskiego? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

syrop-z-kopru-wloskiego-przepis-na-syrop-na-kaszel

Stosowanie syropu z kopru włoskiego na miodzie

Stosowanie syropu zależy od wieku oraz rodzaju i nasilenia dolegliwości. Zazwyczaj dawkowanie wynosi od 1 łyżeczki do 1 łyżki stołowej.

  • dla dzieci poniżej 4. roku życia: tylko po konsultacji z pediatrą,
  • dla dzieci powyżej 4. roku życia: 2–3 łyżeczki dziennie po konsultacji z pediatrą,
  • dla dorosłych: 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie.
 

Przeciwwskazania i środki ostrożności – czy stosowanie syropu z kopru włoskiego w ciąży jest bezpieczne?

Choć preparaty ziołowe są uznawane za bezpieczne, przed zastosowaniem syropu z kopru włoskiego należy pamiętać o kilku kwestiach:

  • herbatki, syropy i inne preparaty z owoców kopru włoskiego nie są wskazane dla kobiety w ciąży i karmiących piersią. Ich stosowanie należy najpierw skonsultować z lekarzem.
  • nadmierne spożycie może powodować biegunki lub reakcje alergiczne.
  • osoby z alergią na koper włoski (fenkuł) powinny unikać stosowania syrop z kopru włoskiego.
  • preparatów z fenkułu nie należy stosować systematycznie dłużej niż 2 tygodnie.

Pamiętaj, że preparaty ziołowe, także z syrop kopru włoskiego należy stosować po konsultacji z lekarzem, ponieważ zawierają substancje czynne, które mogą oddziaływać na cały organizm i wchodzić w reakcję z przyjmowanymi lekami, także tymi bez recepty.

 

Właściwości kopru włoskiego – czy koper włoski jest zdrowy?

Koper włoski to narodowe warzywo Włochów. Jest bardzo aromatyczny, a jego smak przypomina połączenie anyżu i lukrecji. Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) mają właściwości wiatropędne i od wieków są stosowane na wspomaganie trawienia. Nasiona (czyli owoce kopru włoskiego) zawierają substancje czynne, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Koper działa również jako środek przeciw nudnościom i pobudza apetyt. Jest jednym z najlepszych naturalnych środków łagodzących kolkę, to dlatego taką popularność zyskała herbatka z owocu kopru włoskiego.

 

Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne

Składniki aktywne kopru włoskiego, w tym anetol i fenchon, mają silne działanie przeciwbakteryjne. Dzięki temu wspomagają organizm w walce z infekcjami układu oddechowego (zwłaszcza stanów zapalnych górnych dróg oddechowych) i układu moczowego. Stosowanie naparu z owocu kopru włoskiego może wspierać odporność organizmu, ale nie należy stosować go regularnie dłużej niż dwa tygodnie. Badania potwierdzają jego skuteczność w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS).

 

Koper włoski w walce z kolką u dzieci

Preparaty z kopru włoskiego są często polecane rodzicom małych dzieci. Jego delikatne działanie pozwala na:

  • Łagodzenie kolki niemowlęcej.
  • Uspokajanie układu trawiennego u dzieci.
  • Poprawę snu dzięki działaniu relaksacyjnemu.
 

Przepisy na syropy ziołowe naturalne wsparcie w walce z przeziębieniem 

Gdy sezon przeziębień w pełni, warto sięgnąć po naturalne rozwiązania, które wspierają odporność oraz łagodzą objawy infekcji i dolegliwości górnych dróg oddechowych. Domowy syrop z czosnku wzmacnia odporność, a ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Te syropy ziołowe możesz go przygotować o każdej porze roku. Wiosną warto zrobić syrop z młodych pędów sosny, doskonały na kaszel. Kliknij zdjęcie poniżej, żeby przejść do przepisu.

Źródła

Właściwości prozdrowotne kopru włoskiego, (fenkuł włoski) Foeniculum Vulgare Mill, Aleksandra Smolarek, Justyna Bekier, Olga Gwadkowska, Michał Różański.

Fennel (Foeniculum vulgare Mill.): A Common Spice with Unique Medicinal Properties, Annals of Complementary and Alternative Medicine 2018. https://www.remedypublications.com/open-access/fennel-foeniculum-vulgare-mill-a-common-spice-with-unique-medicinal-properties-874.pdf

Assessment report on Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare, fructus and Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Mill.) Batt. & Trab, fructus, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Medicines Agency, https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-foeniculum-vulgare-miller-subsp-vulgare-var-vulgare-foeniculum-vulgare-miller-subsp-vulgare-var-dulce-mill-batt-trab-fructus-revision-1_en.pdf

syrop-z-kopru-wloskiego-przepis-na-syrop-na-kaszel
Syrop z kopru włoskiego.

Komentarze