TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ćwikła z chrzanem – przepis babci

Ćwikła z chrzanem – jak zrobić buraczki z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem, polski przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole to zalewie kilka wymieszanych ze sobą składników. Buraczki z chrzanem, odrobina octu i cukier dla podbicia smaku wystarczą, aby przygotować tradycyjną ćwikłę. Jak pewnie się domyślasz, przepis mojej babci na ćwikłę z chrzanem jest banalnie prosty. Zamiast wiec kupować ją w sklepie, zrób domową ćwikłę na Wielkanoc – będzie o wiele smaczniejsza. My zazwyczaj robimy większe ilości, ponieważ ćwikłę z tego przepisu możesz przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. Do domowej ćwikły warto dodać jabłko. Ćwikła to doskonały dodatek do mięsa, szynki i kiełbasy (tutaj znajdziesz przepis na domowa biała kiełbasa).

Smak ćwikły z przepisu babci to idealne połączenie ostrości chrzanu i słodyczy buraków. Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest u nas nieodłącznym towarzyszem świątecznych potraw i doskonałym dodatkiem do wędlin i mięs.

cwikla-z-chrzanem

Świąteczna ćwikła z chrzanem składniki

  • 1 kg czerwonych buraków ćwikłowych podobnej wielkości
  • około 120–160 g świeżego korzenia chrzanu lub 200 g chrzanu ze słoiczka, ale wybierz taki który zawiera minimum 60% chrzanu i nie ma w składzie śmietany,
  • sok z małej 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, pomiń, jeśli masz chrzan ze słoika lub już przygotowałaś domowy chrzan wielkanocny,
  • pół Jabłka Grójeckiego,
  • cukier do smaku, u nas zazwyczaj 1,5 lub 2 łyżki, w zależności od słodyczy buraków,
  • około pół łyżeczki soli lub do smaku.

Tutaj znajdziesz nasz przepis na chrzan wielkanocny – Jak zrobić domowy chrzan. Jest ostry, bardzo artmatyczny i dosonale podkreśli smak ćwikły. "Sklepowy" dobry chrzan na Wielkanoc powinien mieć jak najkrótszą listę składników.

cwikla-z-chrzanem
Tarte buraczki z chrzanem przygotowujemy zazwyczaj kilka razy w roku.

Domowa ćwikła z chrzanem – Jak zrobić ćwikłę z chrzanem na Wielkanoc?

Przygotowanie buraków. Umyj dokładnie buraki, zawiń każdy w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzałka góra–dół, aż będą miękkie. W zależności od wielkości buraków zajmie to około 60 minut (małe buraczki) do 90 minut (duże buraczki). Naszym zdaniem pieczone buraki są najlepsze, ponieważ wysoka temperatura wydobywa naturalną słodycz buraków. Przygotowanie buraków to najbardziej czasochłonny etap.

Buraki ćwikłowe możesz ugotować w wodzie, zajmie to mniej więcej tyle samo czasu co pieczenie buraków. Buraki ze skórką zalej wodą, tak aby były przykryte i gotuj do chwili aż będą miękkie – czyli około 60–90 minut

Najszybciej ugotujesz buraki w szybkowarze. Podany niżej czas gotowania buraków ćwikłowych dotyczy szybkowaru elektrycznego (multicookera) Crock-Pot i wynosi: 

  • około 20 minut – małe buraczki
  • około 25 minut – średnie buraki
  • 30–35 minut – duże buraki

Zetrzyj buraki. Ugotowane lub pieczone buraki ostudź, obierz ze skórki (najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach, bo strasznie brudzą) i odetnij końcówki. Obrane buraki zetrzyj na tarce. Możesz zetrzeć na grubych albo na drobnych oczkach. To już zależy od tego, jaką ćwikłę z chrzanem lubisz. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Dodaj jabłko. Jeśli zamierzasz dodać jabłko to obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do buraczków i wymieszaj.

Przygotowanie chrzanu. Obierz i umyj dokładnie świeży korzeń chrzanu. Zatrzyj go na tarce o drobnych oczkach, ale możesz też zblendować go w mikserze, albo przepuścić przez sitko do maku w maszynce do mięsa.

Jeśli używasz chrzanu ze słoika, zmniejsz ilość octu o połowę.

Przygotowanie ćwikły. Tarty chrzan dodaj do tartych ugotowanych buraków. Ćwikłę z chrzanem dopraw do smaku solą, cukrem, octem jabłkowym. Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż do słoików i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki. Smak ćwikły możesz dostosować do swoich upodobań. Wystarczy dodać więcej tartego chrzanu lub soku z cytryny.

Udostępnij przepis na ćwikłę – prosty sposób na świąteczny hit

Udostępnij nasz przepis na tradycyjną ćwikłę – najlepszy wielkanocny chrzan z buraczkami. Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz lub polubisz go w mediach społecznościowych.

cwikla-z-chrzanem

Jak pasteryzować ćwikłę z chrzanem? 

Nasz przepis na ćwikłę sprawdzi się także, jeśli chcesz ją zapasteryzować. Przełóż ją do czystych wyparzonych słoików i pasteryzuj około 50–60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni. Jednak moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zapasteryzowanie samych buraczków i wymieszanie ich ze świeżym domowym chrzanem bezpośrednio przed podaniem, ponieważ nawet bardzo dobry chrzan mimo szczelnego zamknięcia dość szybko traci swój aromat. Bez pasteryzacji możesz przechowywać domową ćwikłę w lodówce przez około 1 miesiąc. 

Czy tradycyjna ćwikła z chrzanem jest zdrowa?

Buraczki z chrzanem przygotowujemy kilka razy w roku i bardzo je lubimy, ale nie tylko smak ćwikły jest jej zaletą. Ma też wiele właściwości zdrowotnych, o których warto wiedzieć.

  1. Bogactwo antyoksydantów – buraki są źródłem antocyjanów, które działają przeciwzapalnie i wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami.
  2. Wspomaganie trawienia – świeży dobry chrzan, dzięki obecności olejków eterycznych i fitoncydów, działa bakteriobójczo i wspomaga pracę układu pokarmowego.
  3. Wsparcie odporności – zarówno buraczki, jak i chrzan, dostarczają witamin i minerałów i wzmacniają odporność organizmu.

Wielkanocny chrzan z buraczkami - od Mikołaja Reja do dzisiejszej kuchni

Pierwszy zapisany polski przepis na ćwikłę pojawił się już w XVI wieku, zamieścił go w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaj Rej. Co ciekawe, podobna potrawa była znana również w kuchni niemieckiej pod nazwą Salatrüben lub Rote-Bete-Meerrettich. Dziś przepisy z ćwikłą wychodzą daleko poza swoje tradycyjne zastosowanie – nowoczesna kuchnia chętnie eksperymentuje, włączając ją do wielu potraw.

Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.

cwikla-z-chrzanem
Ćwikła z chrzanem.

Komentarze