TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko

Jak i ile gotować kaszę gryczaną? Poznaj sekrety kaszy gryczanej!

Dobra kasza gryczana to petarda w każdej kuchni – zdrowa, sycąca i uniwersalna. Pasuje do mięsa, warzyw, sosów. My pieczemy nawet piernik gryczany, ale czy wiesz, jak prawidłowo ugotować kaszę, żeby była sypka i smaczna? Ile razy, nawet w dobrej restauracji, zamiast sypkiej, aromatycznej kaszy gryczanej dostałeś coś, co nie wyglądało i nie smakowało jak kasza?

Zrobienie dobrej kaszy gryczanej nie jest trudne. Wystarczy odpowiednie przygotowanie kaszy, właściwe proporcje wody do kaszy gryczanej i trochę cierpliwości. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ugotować kaszę gryczaną, czytaj dalej.

Dowiedz się też Jak długo gotować ryż oraz Jak ugotować bób.

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko

Sposób przygotowania kaszy gryczanej do gotowania krok po kroku

Odpowiednie przygotowanie kaszy to podstawa, bo posklejana kasza gryczana nie wygląda apetycznie.

Przed gotowaniem wystarczy opłukać kaszę gryczaną – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi i nieprzyjemnej goryczki. Najlepiej opłukać kaszę gryczaną na sicie zimną wodą.

Drugi sposób przygotowania kaszy gryczanej do gotowania polega na tym, żeby kaszę gryczaną zalać wodą i odstawić na kilka minut. W ten sposób łatwiej pozbędziesz się ewentualnej goryczki z kaszy gryczanej palonej i białej.

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko

Najlepszy przepis na kaszę gryczaną na sypko – jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną paloną?

Kasza to klasyka polskiej kuchni – dowiedz się, jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną paloną, by zawsze wychodziła smaczna. Ta wiedza zawsze się przyda.

 

Najlepsze proporcje wody do kaszy gryczanej

Prawidłowe proporcje wody do kaszy gryczanej palonej to 2:1 – na jedną szklankę kaszy gryczanej palonej przypadają dwie szklanki wody.

Natomiast na jedną szklankę kaszy gryczanej niepalonej (białej) dajemy 1 i 3/4 szklanki wody. To stara zasada naszych babć, dzięki której zapobiegniesz rozgotowaniu kaszy i unikniesz niedogotowanych, twardych ziaren.


Jak woda do kaszy gryczanej – zimna czy wrzątek?

Najpierw zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i łyżeczkę oliwy lub masła. To prosty sposób na sypką konsystencję kaszy. Dopiero wtedy do wody wsypujemy kaszę, czekamy aż woda ponownie się zagotuje, mieszamy, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień. Od tego momentu nie mieszaj kaszy podczas gotowania – to prosta droga do posklejanej kaszy gryczanej.


Czas gotowania kaszy – ile minut gotować kaszę i jak zapobiegać rozgotowaniu kaszy?

Czas gotowania kaszy niepalonej (białej) to 12-15 minut, kasza palona potrzebuje 15-20 minut gotowania. Gdy widzisz, że woda niemal całkowicie się wchłonęła, to należy zdjąć garnek z ognia. Jeśli będziesz zbyt długo gotować kaszę, to straci smak i wartości odżywcze. Po zakończeniu gotowania warto odstawić ugotowaną kaszę na 5 minut pod przykryciem. W tym czasie kasza „dojdzie” i będzie się jeszcze bardziej sypka i aromatyczna.

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko

Metody gotowania kaszy gryczanej – przepis na sypką kaszę gryczaną na różne sposoby

Kaszę można przygotować na wiele sposobów – tradycyjnie w wodzie, na parze, a nawet w air fryerze! Metody gotowania kaszy gryczanej mają wpływ na jej smak, konsystencję i wartości odżywcze.


Przepis na sypką kaszę gryczaną z frytkownicy beztłuszczowej – Air fryer kasza gryczana

Ta metoda gotowania kaszy gryczanej zyskuje coraz więcej fanów. Kasza z frytkownicy beztłuszczowej jest leciutko chrupiąca i świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek i dań z warzywami.

Kaszę gryczaną białą (lub paloną) trzeba najpierw opłukać, obgotować przez około 8-10 minut i odsączyć z wody, a następnie skropić oliwą, doprawić według uznania (sól, pieprz, ulubione przyprawy) i wstawić do air fryera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziarna kaszy gryczanej będą złociste i delikatnie chrupiące. Air fryer kasza gryczana nie rozpada się jak w tradycyjnym gotowaniu i nabiera orzechowego aromatu.


Gotowanie kaszy na parze – jak prawidłowo ugotować kaszę bez parowaru?

Chcesz zachować wszystkie właściwości odżywcze kaszy gryczanej? Wtedy warto wypróbować gotowanie kaszy na parze. Najpierw należy wypłukać kaszę gryczaną białą lub paloną. Następnie wsyp kaszę gryczaną do sitka, umieść je nad garnkiem z wrzącą wodą i gotuj przez około 20-25 minut. Dzięki tej metodzie kasza nie nasiąknie wodą, ale wchłonie jedynie parę i zachowasz sypką konsystencję kaszy.

Efekt? Lekkostrawna i aromatyczna kasza gryczana, która zachowuje wszystkie właściwości odżywcze kaszy gryczanej.


Gotowanie kaszy gryczanej w torebkach czy to dobry pomysł?

Jeśli zależy ci na czasie, gotowanie kaszy gryczanej w torebkach wydaje się wygodne, ale trudniej wtedy uzyskać sypką konsystencję kaszy. Torebki zatrzymują za dużo wody i często kasza wychodzi zbyt miękka i kleista.


Udostępnisz przepis jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Spodobał Ci się przepis jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko

Przechowywanie kaszy gryczanej – jak zachować jej świeżość?

Nie zawsze zjemy całą porcję od razu, więc warto wiedzieć, jak wygląda przechowywanie kaszy gryczanej. W lodówce można ją trzymać do 3 dni, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie wyschła. Jeśli chcesz odgrzać kaszę gryczaną, najlepiej zrobić to na patelni z odrobiną masła lub w mikrofalówce, dodając kilka kropel wody. Kaszę można zamrozić, to pozwala zachować sypką konsystencję kaszy gryczanej.


Rodzaje kaszy gryczanej – którą wybrać?

Nie każda kasza jest taka sama – Istnieją różne rodzaje kaszy gryczanej i każda z nich wymaga trochę innego podejścia.

  • Kasza gryczana palona – ma ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak, ponieważ ziarna zostały poddane prażeniu.

  • Kasza gryczana biała – nieprażona, delikatniejsza w smaku i bardziej kleista po ugotowaniu. Jest bogatsza w składniki odżywcze, bo nie przeszła procesu prażenia.

  • Kasza gryczana w torebkach – wygodna opcja, ale nie daje kontroli nad konsystencją kaszy gryczanej. Często chłonie zbyt dużo wody i po ugotowaniu jest papkowata. 

Najlepsza kasza gryczana? To zależy od preferencji, ale jeśli chcesz zrobić idealnie sypką kaszę gryczaną, wybierz kaszę na wagę, zamiast w torebkach. Ugotowanie dobrej kaszy bez woreczka jest łatwe.

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko

Właściwości odżywcze kaszy gryczanej – dlaczego warto jeść kaszę gryczaną białą i paloną?

To nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale też bomba składników odżywczych. Kasza z gryki zawiera dużo białka i błonnika, dlatego daje uczucie sytości. Jest naturalnie bezglutenowa, więc ekologiczna kasza gryczana palona lub biała to świetny wybór dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkowo pomaga regulować poziom cukru we krwi – zdrowa kasza gryczana jest idealnym składnikiem diety diabetyków.


Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną? Najczęściej zadawane pytania

Czy trzeba opłukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? - Warto opłukać kaszę gryczaną przed gotowaniem – usunie to nadmiar skrobi i ewentualną goryczkę, poprawi smak i zapewni idealną konsystencję kaszy gryczanej.

Jakie są właściwe proporcje wody do kaszy gryczanej? Aby uzyskać sypką kaszę gryczaną, kluczowe są proporcje wody do kaszy gryczanej – najlepiej 2:1, czyli na jedną szklankę kaszy gryczanej dajemy dwie szklanki wody i gotujemy kaszę gryczaną pod przykryciem.

Czy można mieszać kaszę w trakcie gotowania? Nie mieszaj kaszy, bo zamiast sypkiej, uzyskasz posklejaną kaszę gryczaną.

Dlaczego trzeba odstawić ugotowaną kaszę na kilka minut? Po zakończeniu gotowania odstaw ugotowaną kaszę na około 5 minut pod przykryciem. Dzięki temu wchłonie resztki wody i osiągniesz idealną konsystencję kaszy gryczanej.

Teraz już wiesz, jak ugotować kaszę gryczaną, by była sypka, aromatyczna i smaczna!

jak-ugotowac-kasze-gryczana-na-sypko
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko.

Komentarze