TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przepis na zupę pomidorową z winem

Pomidorówka przepis na zupę pomidorową, która nigdy się nie nudzi

Przepis na zupę pomidorową rządzi w naszej kuchni, odkąd pamiętam. Pomidorówkę gotowały babcia i mama, a teraz robię ją ja, albo mój mąż. Czy to poniedziałkowa klasyczna zupa pomidorowa na rosole, czy pyszna zupa ze świeżych pomidorów – lubimy każdą wersję. Wiecie, dlaczego najlepsza zupa pomidorowa nigdy się nam nie znudzi? Bo można zrobić zupę pomidorową na setki sposobów. Nie ma znaczenia czy masz świeże pomidory polne, przecier pomidorowy, czy koncentrat i bulion – domowa zupa pomidorowa świetnie smakuje i zawsze się udaje.

Jeśli chcesz urozmaicić smak klasycznej zupy pomidorowej, możesz do niej dodać wino albo ulubione zioła i przyprawy. Od klasycznych dodatków rodem z kuchni włoskiej, przez typowe indyjskie przyprawy, jak cynamon czy kashuri methi (liście kozieradki) aż po popularną w kuchni tureckiej paprykę pul biber czy pastę biber salcasi. Najlepsze przepisy na zupę pomidorową nie znają ograniczeń.

[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska

przepis-na-zupe-pomidorowa-z-winem
Przyrządzając zupę pomidorową, warto podkręcić jej smak czerwonym winem.

 

Najlepsza zupa pomidorowa przepis i składniki

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 średnia cebula drobno posiekana,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,

  • 700 g przecieru pomidorowego (passata) lub 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g)

  • 4 łyżki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne),

  • pół łyżeczki suszonej bazylii,

  • pół łyżeczki oregano lub gotowej mieszanki ziół włoskich,

  • sól, pieprz, mielone chili i ewentualnie cukier do smaku,

  • opcjonalnie 4-5 łyżek śmietany do zabielenia zupy (możesz dodać więcej, jeśli lubisz),

  • opcjonalnie pół szklanki startego parmezanu do dekoracji każdej porcji.

W sezonie, zamiast przecieru możesz użyć około 1,5 kg świeżych polnych pomidorków. Kwaśny smak pomidorów złagodzisz odrobiną cukru, śmietanką albo mlekiem kokosowym.

 

Przepis na pyszną zupę pomidorową – przygotowanie zupy pomidorowej krem krok po kroku

Podsmaż warzywa. W garnku, w którym chcesz zrobić zupę pomidorową, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i czerwone wino, mieszając, smaż około 2 minut, często mieszając.

Przygotowanie zupy pomidorowej. Wlej bulion warzywny lub mięsny i dodaj przecier pomidorowy (passata) lub pomidory. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, mielonym chili, ziołami (bazylia, oregano) i ewentualnie cukrem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sprawdź smak zupy pomidorowej i ewentualnie dodaj więcej przypraw. Odstaw z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem pomidorowy.

Zabielanie zupy pomidorowej (opcjonalnie). Wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka z zupą i wymieszaj.

Zupa pomidorowa świetnie smakuje posypana parmezanem i podana z chrupiącą bagietką lub grzankami, ale możesz też podać ją z makaronem.

 

Udostępnij przepis na zupę pomidorową z winem

Spodobał Ci się przepis jak ugotować zupę pomidorową i inne polecane przepisy na zupę pomidorową? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

przepis-na-zupe-pomidorowa-z-winem
Przyrządzając zupę pomidorową, nie żałuj przypraw. Warto dodać przecier pomidorowy, który ją troszkę zagęści.

Po co dodawać wino do zupy?

Zastanawialiście się, dlaczego niektóre zupy smakują jak z najlepszej restauracji? Sekret tkwi w dodatkach. Jednym z takich tricków jest wino – i właśnie dzięki WinnicaLidla.pl udało mi się wpaść na ten pomysł. Dodanie wina do tej zupy, to świetny sposób na podkręcenie jej smaku! Wino pomaga zrównoważyć kwaśny smak pomidorów. Warto dać mu chwilę na odparowanie – wtedy zostaje sama esencja smaku, bez nadmiaru alkoholu.

Skoro już o winie mowa... WinnicaLidla.pl to portal, który pozwala rezerwować alkohole z całego świata oraz kupić je w sklepie przy okazji codziennych zakupów. Na portalu można znaleźć zarówno wyjątkowe wina, jak i alkohole mocne – a do tego mnóstwo eksperckiej wiedzy na blogu. Ja już wiem, jakie czerwone wino wybiorę do drinków. Przepisy znalazłam w artykule 5 drinków z czerwonym winem. Ty też możesz znaleźć coś dla siebie. Masz swoje ulubione wino do gotowania? Daj znać jakie! Zarezerwuj dzisiaj i kup nawet już jutro przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.

przepis-na-zupe-pomidorowa-z-winem

Pomidory czy koncentrat pomidorowy – sekret najlepszej zupy pomidorowej

Dobre pomidory to absolutna podstawa zupy pomidorowej, bo to właśnie ich smak decyduje o końcowym efekcie. Możemy użyć świeżych polnych pomidorów, koncentratu lub przecieru (passaty) – każda wersja jest dobra.

 

Domowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów czy przygotowanie zupy pomidorowej z pomidorów z puszki – która lepsza?

Kupując w sezonie pomidory, wybierz te najbardziej dojrzałe i soczyste – smaku pomidorów prosto z pola nic nie zastąpi. Poza sezonem, gdy cena przyprawia o zawał, dobrym rozwiązaniem będą koncentrat lub przecier pomidorowy albo pomidory z puszki. Moim zdaniem warto zawsze dodać koncentrat pomidorowy, bo fajnie podkręca smak.

 

Bulion – klasyczna zupa pomidorowa na rosole czy wegańska pomidorówka?

Żeby ugotować zupę pomidorową, potrzebny jest bulion. Możesz wykorzystać bulion warzywny, mięsny lub resztki niedzielnego rosołu. Każdy nada nieco inny smak zupy pomidorowej. U nas klasyka to pomidorówka na rosole albo zupa pomidorowa na winie.

Jeśli nie jesz mięsa, bulion warzywny będzie idealny. W połączeniu z kremem pomidorowym i odrobiną przypraw sprawi, że powstanie pyszna wegańska zupa pomidorowa krem.



Przygotowanie zupy pomidorowej – praktyczne porady

Przyrządzając zupę pomidorową, warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze – gotowanie polnych pomidorów powinno trwać wystarczająco długo, aby wydobyć ich smak. Po drugie – przyprawy! Liść laurowy, zioła włoskie (oregano, bazylia) czy tymianek oraz sól, pieprz i odrobina cukru mogą zdziałać cuda.

Klasyczna zupa pomidorowa może być lekka i rzadka, ale możesz też zrobić zupę pomidorową krem. Jeśli chcesz idealnie gładki krem pomidorowy, warto zblendować pomidorówkę i zabielić śmietanką lub mlekiem kokosowym.

 

Makaron czy ryż – z czym podawać pomidorówkę?

Co dodać do domowej pomidorówki – makaron czy ryż – to pytanie wraca niczym bumerang. Każda wersja ma swoich zwolenników. Klasyczna zupa pomidorowa podawana jest zazwyczaj z makaronem lub ryżem, ale jadłam też pomidorową z grzankami z serem i pomidorówkę z ziemniakami. Jeśli stawiasz na klasykę – makaron zawsze się sprawdzi. Literkowa zupa pomidorowa, czyli pomidorowa z makaronem w kształcie liter to natomiast hit wśród najmłodszych!

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa pomidorowa świetnie smakowała, możesz poeksperymentować z przyprawami i dodatkami. Wypróbuj zupę pomidorową z winem, kawałkami mozzarelli, pieczonym czosnkiem lub świeżymi ziołami.

Makaron i ryż to najczęstsze dodatki do zupy z pomidorów

 

Zabielamy zupę pomidorową czy nie zabielamy?

Kolejna odwieczna kwestia – zabielamy zupę pomidorową czy nie? Jeśli chcesz, aby miała łagodniejszy smak, śmietana bardzo się przyda, ale jeżeli wolisz intensywny smak pomidorów, to pomiń śmietanę. Moja babcia mówiła, że najlepsze przepisy na zupę pomidorową nie wymagają zabielania, ale współcześnie na eleganckich restauracjach zupa pomidorowa podawana jest jako krem pomidorowy, udekorowany kleksem śmietanki i listkiem bazylii.

 

Wegańska zupa pomidorowa – zdrowa i pyszna alternatywa pomidorowej na rosole

Wegańska zupa pomidorowa to świetny pomysł na każdą okazję. Wystarczy ugotować zupę pomidorową na bulionie warzywnym, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i odrobinę mleka kokosowego zamiast śmietany. W ten sposób błyskawicznie przygotujesz aromatyczny krem pomidorowy. Coraz częściej wegańska zupa pomidorowa podawana jest w restauracjach w wersji fusion, z nietypowymi dodatkami, a polecane przepisy na zupę pomidorową często wykorzystują kiszone warzywa.

 

Polecane przepisy na zupę pomidorową – wypróbuj sama

Nie ma jednego przepisu na najlepszą zupę pomidorową. Możesz zrobić zupę pomidorową gotowaną na rosole albo ugotować zupę pomidorową krem w wersji wegetariańskiej. Jeśli szukasz pomysłu, sprawdź nasze polecane przepisy na zupę pomidorową takie jak zupa z wołowiną i fasolą albo zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów.

Łapie Cię przeziębienie? Wypróbuj zupę pomidorową po indyjsku – ta rozgrzewająca zupa na przeziębienie podawana jest w Indiach nawet dzieciom.

Poniżej znajdziesz nasze najlepsze przepisy na zupę pomidorową.

Sprawdź smak zupy pomidorowej i dopraw tak jak lubisz

Kwaśny smak pomidorów możesz złagodzić śmietaną, cukrem lub mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz kontrolować smak, to warto przyprawy i przecier pomidorowy dodać stopniowo. Żeby zupa pomidorowa sprawdziła się na uroczysty obiad, możesz podkręcić smak pomidorów czerwonym winem.

 

Klasyczna zupa pomidorowa krem w najlepszym wydaniu

Klasyczna zupa pomidorowa nigdy się nie znudzi. Bez względu na to, czy wybierzesz świeże pomidory, koncentrat czy przecier pomidorowy – zupa pomidorowa sprawdzi się na każdą okazję. Wypróbuj zupę pomidorową według różnych przepisów i znajdź swój ulubiony sposób na tę pyszną domową zupę.

Przepis na zupę pomidorową z winem.

Komentarze