Pyszne jajka na Wielkanoc – 3 proste i efektowne przepisy dla każdego
Nie ma Wielkanocy bez jajek. Od wieków symbolizują one życie, odrodzenie i nowy początek, dlatego stały się nieodłącznym elementem świątecznych tradycji. Podawane w przeróżnych wariantach, od klasycznych z majonezem, przez te w sałatkach i pastach, po nowoczesne muffinki. Zawsze cieszą się ogromną popularnością. Dzięki nim wielkanocny stół jest pełen pyszności, ale też pięknie i kolorowo wygląda. Sprawdź nasze propozycje na pyszne jajka, które zachwycą domowników i gości!
Wielkanocne jajka z pieczarkami, groszkiem, szynką i serem
Farsz do jajek można przygotować na wiele sposobów. Oto pomysł, jak z kilku produktów stworzyć przystawkę, która będzie połączeniem wyrazistego smaku i efektownego wyglądu.
Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i delikatnie obierzcie ze skorupek. Przekrójcie je na połówki i wydrążcie żółtka, które następnie rozetrzyjcie widelcem.
Plastry szynki rozłóżcie na pergaminie na blasze do pieczenia i wstawcie do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 8 minut – pieczcie, aż będą chrupiące. Następnie odsączcie je na papierowym ręczniku i pokruszcie na małe kawałki.
Pomidory i czosnek drobno posiekajcie, a orzeszki uprażcie na suchej, rozgrzanej patelni. Majonez przełóżcie do miseczki i wymieszajcie z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość doprawcie zmielonym pieprzem.
Gotowy farsz nałóżcie do połówek wydrążonych jajek, ułóżcie je na półmisku i udekorujcie rzeżuchą. Najlepiej podawajcie schłodzone.
Kolorowy talerz faszerowanych jaj
Faszerowane jajka to element świątecznego menu, który może zaskoczyć swoim wnętrzem. W przypadku tego przepisu różnorodne nadzienia pozwalają na kulinarną kreatywność i zachwycają kolorem!
Jajka ugotowane na twardo przestudźcie i obierzcie ze skorupek. Przekrójcie je wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmijcie żółtka.
Twarożek wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie posiekane żółtka i doprawcie. Podzielcie serową masę na trzy części: jedną wymieszajcie z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, a trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanymi farszami dekoracyjnie napełnijcie jajka. Jogurt wymieszajcie z posiekanym szczypiorkiem, zostawcie kilka kawałków do dekoracji.
Na środku półmiska rozłóżcie sałatę, wokół niej ułóżcie faszerowane jajka. Całość skropcie sosem i udekorujcie szczypiorkiem.
Muffinki frittata
Te wytrawne muffinki to świetna alternatywa dla klasycznej fritatty. Kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi warzywami i serem tworzy wyjątkowo smaczne wielkanocne danie.
Połączcie mąkę z majonezem i masłem. Szybko zagniećcie ciasto i włóżcie je do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto rozwałkujcie na podsypanej mąką stolnicy, a następnie wykrójcie koła wielkości foremek do muffinek. Foremki wyłóżcie ciastem i wstawcie do lodówki.
Cukinię zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokrójcie w kostkę, a pomidorki przekrójcie na pół. Czosnek rozetrzyjcie na desce na miazgę. Mleko zagotujcie i połączcie z przyprawą curry oraz roztartym czosnkiem. Odstawcie do przestygnięcia, a następnie dodajcie jajka i dokładnie wymieszajcie.
Rozdrobnione warzywa wymieszajcie z serem, zostawiając kilka łyżek do posypania wierzchu. Warzywa rozłóżcie w foremkach z ciastem, zalejcie mieszanką mleka i jajek oraz posypcie resztą sera. Foremki wstawcie do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczcie przez około 40 minut.
Szukajcie więcej inspiracji na apetyczne świąteczne dania i inne pomysły na jajka wielkanocne na Przepisy.pl.
Materiał zewnętrzny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych