Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Szybka surówka z kapusty pekińskiej do obiadu – chrupiąca surówka z jabłkiem i marchewką
Bardzo smaczna i szybka surówka z kapusty pekińskiej do obiadu nigdy się nie znudzi. Obok takich klasków jak zupa ogórkowa z ryżem czy kotlety mielone z mięsa mieszanego, to dla nas prawdziwy smak domowego obiadu. Ta smaczna surówka ma krótki skład – tylko kapusta pekińska marchew, jabłko, łyżka jogurtu naturalnego i ewentualnie kawałek papryki, jeśli mam w domu. Niby niewiele, a powstaje z tego pyszna i niskokaloryczna surówka. Przeczytaj, z czym łączyć i co zrobić z główki kapusty pekińskiej.
Jeśli szukasz przepisu na szybką surówkę i pyszny dodatek do obiadu, to główka kapusty pekińskiej jest niezastąpionym składnikiem.Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu – składniki
pół dużej główki kapusty pekińskiej (około 250-300 g)
1 większa marchewka,
1 średnie jabłko,
opcjonalnie pół małej czerwonej papryki,
pół łyżeczki soli lub do smaku,
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany, lub majonezu albo więcej do smaku.
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej przepis i sposób przygotowania surówki krok po kroku
Przygotuj kapustę. Kapustę pekińską drobno poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj i krótko pougniataj kapustę tłuczkiem do ziemniaków, najlepiej jakby był taki, jakich używały nasze babcie (drewniany z okrągłą główką). Odstaw drobno poszatkowaną kapustę na kilka minut, aby zmiękła.
Przygotuj pozostałe składniki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko (nieobrane, jeśli ma ładną skórkę) również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłko jest bardzo soczyste – lekko odciśnij. Paprykę pokrój w cieniutkie, niezbyt długie paseczki albo też zetrzyj na tarce.
Wymieszaj wszystkie składniki. Do miski z poszatkowaną kapustą pekińską dodaj marchewkę, jabłko i paprykę. Na koniec dodaj łyżkę jogurtu, śmietany lub majonez – w zależności od tego, jaki smak wolisz. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na około godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Szybka surówka do obiadu z kapustą – porady i wskazówki
Możesz dodać odrobinę soku z cytryny – podkreśli smak jabłka.
Pamiętaj, żeby kapustę drobno poszatkować i ugnieść. Im drobniej szatkujemy pekińską, tym lepsza surówka.
Ta szybka surówka do obiadu najlepiej smakuje po około 1 godzinie od przygotowania. W lodówce można ją przechowywać maksymalnie przez 2 dni.
Udostępnij na przepis na przygotowanie surówki krok po kroku
Spodobał Ci się przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu? Zostaw komentarz, udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

Więcej niż liście – właściwości prozdrowotne kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska ma mnóstwo witaminy C, działa przeciwzapalnie, wspiera trawienie i ma naprawdę niewiele kalorii. Zdrowe właściwości kapusty pekińskiej docenią wszyscy, którzy szukają niskokalorycznych surówek i smacznych dodatków do obiadu. Niskokaloryczna surówka z kapusty to u nas w domu hit od wielu lat, a od kiedy Paweł miał zawał, robimy ją bardzo często.
Główka kapusty pekińskiej – jak się za nią zabrać?
Kapustę pekińską szatkujemy zazwyczaj dość cienko. Nie jest to fanaberia. Drobno poszatkowana kapusta pekińska lepiej wchłania sos, lepiej smakuje i po prostu lepiej wygląda.
Główkę kapusty pekińskiej drobno szatkujemy.Sos do niskokalorycznej surówki z kapusty pekińskiej
Możesz przygotować wersję tradycyjną i dodać łyżkę majonezu lub śmietany, ale jeśli zależy Ci na czymś lżejszym, to wystarczy łyżka jogurtu naturalnego. Surówka majonez lub jogurt to zestaw obowiązkowy wśród naszych dodatków do obiadu.
Świetnie sprawdza się też miks: wystarczy dodać łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszać.
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej przepis na różne wersje
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej ma wiele wersji. Możesz ją zrobić z kukurydzą, z koperkiem, z czosnkiem, ze słodką papryką albo z chili. Nawet najprostszy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej potrafi zaskoczyć pysznym smakiem. I właśnie dlatego lubimy to warzywo – z jednej główki kapusty pekińskiej możesz zrobić różne pyszne sałatki.
Nieważne, czy robisz coś wyszukanego, czy wykorzystujesz klasyczny przepis kapusta pekińska, jako dodatek do obiadu jest świetna. Trzeba tylko pamiętać, żeby kapustę drobno poszatkować, dodać łyżkę majonezu albo dodać łyżkę jogurtu i wymieszać.
Artykuł powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którego celem jest promowanie polskich owoców i warzyw oraz edukowanie konsumentów na temat ich wartości.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych